Een carrière als burgemeester: maar weinigen lijken het nog te ambiëren. De rol van burgervader wordt vaak bestempeld als hondenbaan en bedreigingen zijn aan de orde van de dag. In Den Bosch en Zaanstad ontstond al tumult tijdens de zoektocht naar een nieuwe burgemeester en ook in Amsterdam wil het nog niet echt vlotten. Wie wil er nog burgemeester worden? Ton Rombouts, oud-burgemeester van Den Bosch, breekt een lans voor zijn vak. 

Na bijna 21 jaar beëindigde Rombouts, tot dan de langstzittende burgemeester van Nederland, eind 2017 zijn loopbaan in Den Bosch. "Het is prachtig om te doen. Als burgemeester kan je écht het verschil maken, je hebt impact." Maar het lijkt erop dat er nog maar weinig geschikte kandidaten zijn die deze mening delen. In Amsterdam is de vacature voor burgemeester onlangs weer heropend wegens te weinig geschikte sollicitanten. "Blijkbaar wil de raad meer keuze", aldus Rombouts.

'De Optimist' Ton Rombouts, te gast bij EenVandaag

Achterkamertjes

D66 pleit nu voor een grondwetswijziging en wil dat burgemeesters direct verkozen worden. Dat betekent dus geen benoemingen meer in achterkamertjes. Onzinnig, volgens Rombouts. "Als we naar een direct verkozen burgemeester gaan, dan kan bij wijze van spreken straks ook prins carnaval gekozen worden en ik denk niet dat we daar naar toe moeten."

Bedreigingen

Op 28-jarige leeftijd werd Rombouts voor het eerst burgemeester van het Brabantse plaatsje Wouw. "Burgemeester worden was mijn droom, als student al. Nu, veertig jaar later, begrijp ik wat mensen bedoelen met de mooiste hondenbaan van Nederland." Bedreigingen aan het adres van Rombouts waren geen uitzondering. Kogelvrije vesten, cameratoezicht en politiebewaking waren het gevolg. "Dat is een hele donkere zijde van het ambt. Ik kan mij goed voorstellen dat het een reden is van mensen om er van af te zien", aldus Rombouts.

Als 'de Optimist' breekt Ton Rombouts een lans voor het vak van burgemeester. Voor Amsterdam heeft hij nog wel een specifieke wens. "Ik wens Amsterdam een vrouwelijke burgemeester toe. Het wordt tijd voor een burgemeester met een verhaal, die grote dromen durft te dromen, en die tegelijk alle Amsterdammers helpt hun dromen te verwezenlijken."

Luister & lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.