Patiënten moeten de baas worden over hun eigen medische gegevens die ze via gezondheidsapps delen. Dat vinden artsen, patiëntenorganisaties en politici.

Je mobiele telefoon in je broekzak weet meer dan je denkt. In de gezondheidsapps op je telefoon staat, bijvoorbeeld, informatie over hoeveel je wandelt, hoe hoog je hartslag is en hoeveel je weegt. Terwijl het voor jou niet duidelijk is wat er verder met deze gegevens gebeurt.

'Je betaalt met gegevens'

Minister Bruins wil daarom onderzoeken of daar een wet voor moet komen: het zogenaamde patiëntgeheim. Een wet moet ervoor zorgen dat jij zelf eigenaar blijft van de gegevens die jij via gezondheidsapps deelt.

Theo Hooghiemstra is gepromoveerd op dit onderwerp en legt de noodzaak van zo'n wet uit: "Er zijn op dit moment meer dan 350 duizend gezondheidsapps over de wereld en iedereen kan erbij. Het zijn vaak gratis apps, maar je betaalt met je gegevens." Hij is voorstander van de wet. "Beroepsgeheim bestaat niet voor deze apps."

Lees ook

Misbruik van data

Volgens Marc Smits van Privacy First kan een simpele stappenteller op je telefoon al interessante informatie zijn voor verschillende partijen: "Je zorgverzekeraar kan zeggen: 'Je sport te weinig en je gaat de volle mep betalen.' Dat is wat je wilt voorkomen. Dat de data die je deelt, misbruikt wordt."

Volgens Smits zijn wij nu nog naïef als het om het delen van onze gegevens in een app gaat: "Ik vermoed dat mensen geen idee hebben van wat er straks met de data kan gebeuren."

Radio-interview: Marc Smits van Privacy First over de nieuwe plannen voor het 'patiëntengeheim'.

'Laat gegevens bij de arts'

Smits is geen voorstander van de nieuwe wet: "Je kan beter al je gegevens gewoon bij de arts laten. Dan blijft het medische beroepsgeheim altijd wat het is."

Zelf gebruikt hij geen enkele gezondheidsapp, en dat raadt hij andere consumenten ook aan. "Je hebt nu weinig tot geen zeggenschap over wat er met je data gebeurt. Je wil dat goed geregeld hebben. Op dit moment kan je niet veel."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.