Na maandenlang onderhandelen presenteert staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord. Een reeks maatregelen zou moeten zorgen voor een gezondere leefstijl door alcoholgebruik, overgewicht en roken terug te dringen. Maar betrokkenen zijn nu al sceptisch over de haalbaarheid van de doelstellingen.

Wim van Dalen zat als directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP sinds april bij de onderhandelingen over problematisch alcoholgebruik. Hij is stellig in zijn beoordeling over de inmiddels vastgestelde doelstellingen: "Dit akkoord gaat niet leiden tot minder alcoholconsumptie en gaat niet de doelstellingen halen waar het voor staat."

Tientallen partijen deden mee aan de onderhandelingen voorafgaand aan het akkoord. Verdeeld over drie tafels – problematisch alcoholgebruik, roken en overgewicht – kwamen onder andere sportorganisaties, cateraars, supermarkten, en patiëntenverenigingen bijeen. "We hebben heel veel gediscussieerd en na afloop waren we het eigenlijk nooit eens", zegt Wim van Dalen over de onderhandelingen waar hij bij was.

De drie tafels van Blokhuis

Suikertaks komt er niet

Jeugdarts Jeanne-Marie Hament twijfelt ook over de haalbaarheid van de doelstellingen om overgewicht tegen te gaan. Het akkoord noemt maatregelen als de beperking op de marketing van kinderproducten en gezonder eten in school-en bedrijfskantines om dit voor elkaar te krijgen. "Ik ben bang dat het voor overgewicht niet voldoende gaat opleveren", zegt Hament.

Er is één maatregel die sowieso in het akkoord had moeten staan, volgens Hament: een flink hogere belasting voor producten die veel suiker bevatten. Maar deze zogenaamde suikertaks komt er niet. "Een gemiste kans", zegt de jeugdarts. Volgens haar is een suikertaks de enige bewezen maatregel die echt werkt. "Het zou niet moeten kunnen dat producten zonder suiker duurder zijn."

KIJK & LEES OOK:

Ondanks zijn twijfels over de maatregelen om problematisch alcoholgebruik tegen te gaan, ziet Wim van Dalen ook positieve aspecten aan het nieuwe akkoord. "We hebben een startpunt gemaakt en een duidelijke doelstelling. Voor de realisatie van die doelstellingen moeten we heel veel geduld hebben en daarvoor moeten we nog flink aan de bak." Hij verwacht dat de resultaten van het akkoord minimaal zullen zijn, maar ook dat er dan beter politiek draagvlak is om door te pakken.