Deze lichting eindexamenkandidaten moet soepeler beoordeeld worden dan andere jaren. Dat stelt vakbond LIA (Leraren In Actie) in een reactie op het afschaffen van de centrale eindexamens vanwege coronabesmettingsgevaar.

In eerste instantie wilde LIA dat elke eindexamenkandidaat automatisch zijn of haar diploma zou krijgen na het nieuws dat de centrale eindexamens niet door gaan. Maar dan zouden leerlingen die een jaar lang niets hadden uitgevreten en zware onvoldoendes stonden wel erg worden bevoordeeld. Na interne discussie zag de vakbond van dat standpunt af.

Extra onvoldoende

Nick Vogels, leraar maatschappijleer en bestuurder van LIA, wil dat de zak-slaag-regeling wordt aangepast. Normaliter mag bijvoorbeeld een vmbo-leerling maximaal tweemaal een 5 staan om te kunnen slagen. "Dat zouden drie 5'en moeten worden of eenmaal een 4 en eenmaal een 5." Ook op de havo en het vwo zou een extra 5 moeten mogen.

Verder moet een 5,0 een voldoende worden, waar dat normaal een 5,5 is. "We ontnemen leerlingen de kans om te knallen met het examen", licht Vogels toe. "Er zijn namelijk altijd scholieren die hun cijfers ophalen bij het eindexamen." Voor ongeveer 80 procent van de eindexamenkandidaten is nu al duidelijk dat ze geslaagd zijn, 20 procent is gezakt of een twijfelgeval.

Ongelijkheid groter

De resultaten van de schoolexamens zullen bepalen of scholieren hun diploma halen. Die zijn echter niet op elke school van hetzelfde niveau. Scholen hebben een bepaalde vrijheid om de schoolexamens zwaarder of juist lichter maken dan de centrale eindexamens.

"Daar mag gemiddeld een half punt verschil tussen zitten", zegt Vogels. Voor twijfelgevallen kan dat een groot verschil maken. "De ongelijkheid tussen scholieren wordt groter door die verschillende normen."

Lees ook

Eindexamens noodzakelijk

Dit is meteen ook de reden waarom centrale eindexamens toch echt nodig zijn, vindt Vogels. "Dan wordt iedereen volgens dezelfde norm beoordeeld."

Hij verwacht dat het resultaat van dit uitzonderingsjaar wel is dat er meer uitval op de vervolgopleidingen zal zijn in het eerste jaar. "Maar dat moeten we voor lief nemen."

Geen eindexamens: het middelbaar onderwijs, maar ook vervolgopleidingen reageren op het nieuws in Radio EenVandaag. Wat gaan zij nu doen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.