De ambitie van Schiphol om uit te breiden leidt al jaren tot gegoochel met cijfers en verhitte discussies. De luchthaven ziet zelf ruimte voor meer vluchten. Maar uit een nieuw rapport blijkt dat economische groei van Schiphol ook kan zonder uitbreiding.

Lees ook

'Economische mythe doorgeprikt'

Buurma becijferde dat er nog steeds een economische groei van 2,8% per jaar tot 2050 mogelijk is zónder dat Schiphol het aantal vluchten van jaarlijks 500.000 uitbreidt. "Het verhaal dat de luchtvaartsector roept dat groei moet vanwege de economie, daar zeggen wij van: dat is een mythe", aldus Buurma. Volgens hem spreekt de luchtvaartsector alleen maar over uitbreiding van vluchten uit eigen belang. "Wij hebben geconstateerd dat groei van het verkeer voor de economie niet nodig is, daarmee is de mythe van de noodzaak van economische groei dus doorgeprikt."

Voorwaarde voor dit scenario 'Duurzame Kwaliteit' is wel dat er selectiever gebruik gemaakt moet gaan worden van de capaciteit van het vliegveld. Voor zakelijke passagiers, vracht en reguliere toeristen is nog ruimte. Die bieden reële economische meerwaarde. Het toenemend aantal prijsvechters moet worden afgeremd. Veel vakantievluchten zouden verplaatst kunnen worden naar regionale vluchthavens en reizen per spoor zou makkelijker moeten worden gemaakt.

Wij hebben geconstateerd dat groei van het verkeer voor de economie niet nodig is.

Wat levert doorgroei op?

De bewonersorganisatie keek in het scenario 'Business As Usual' ook naar welke winst er zou worden kunnen behaald als Schiphol de vluchten zou mogen uitbreiden naar 660.000 vliegbewegingen in 2050. De verwachting in het rapport is dat de extra ruimte vooral ingenomen zou worden door de goedkope vakantievluchten. Buurma: "De prijsvechters trekken vooral passagiers die vliegen omdat het zo goedkoop is. De afgelopen jaar zijn ze met 20% gegroeid. Als Schiphol weer zou mogen groeien, dan gaan die prijsvechters de meeste capaciteit in beslag nemen. Als ze 20% blijven doorgroeien, dan zijn ze over 10 jaar zes keer zo groot. Dat is geen versterking van Schiphol. Dat is een verzwakking."

Hoewel uit de berekeningen in het rapport wel blijkt dat het scenario 'Business As Usual' een geringe economische meerwaarde heeft, kent het scenario 'Duurzame Kwaliteit'- als er aan de voorwaarden wordt voldaan - geen economische nadelen. Sterker nog, concluderen de opstellers: de verhouding economisch nut tegen maatschappelijke kosten, aangaande leefomgeving, volksgezondheid en klimaat, is in het duurzame scenario aanzienlijk gunstiger dan in het scenario van uitbreiding van Schiphol.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.