Sierra Leoners in Nederland zijn een inzamelactie begonnen voor de situatie in hun land van herkomst. Ze maken zich grote zorgen over hun vrienden, familie en landgenoten. 

Volgens Abubakarr Bangura, voorzitter van de Sierra Leone Central Union in Nederland heeft Sierra Leone behoefte aan veel meer dan medische hulp. Daarom zamelt hij kleding, boeken en geld in. 

Tijd voor actie

Daarnaast was Samuel Kofi Woods deze week op bezoek in Nederland. De oud-minister uit Liberia geeft lezingen over de hele wereld om mensen wakker te schudden over de ebolacrisis. Zelf verloor hij zijn beste vriend aan de ziekte. Voor hem is het tijd voor grote actie.

Zo proberen Sierra Leoners en Liberianen de internationale gemeenschap zo veel mogelijk te mobiliseren om hen te helpen ebola de kop in te drukken. Hard nodig volgens Hans Hogerzeil, oud-directeur geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en hoogleraar Global Health.

Ramp van ongekende omvang

Volgens hem groeit de ebola-uitbraak in rap tempo uit naar een ramp van ongekende omvang. Het aantal patiënten verdubbelt zich elke drie weken. Dat betekent dat als er niet keihard ingegrepen wordt, het aantal patiënten begin volgend jaar op 1,4 miljoen zal komen.

Internationale hulpacties voor de hardst getroffen landen komen langzaam op gang, en ook de Nederlandse regering is in actie gekomen. Het kabinet stelt naast geld ook het marineschip Karel Doorman ter beschikking, voor het transport van hulpgoederen. Woods noemt deze hulp een ‚mooie eerste stap’.

Hoogleraar Hogerzeil noemt de Nederlandse hulp "goed, maar schijnheilig”, omdat de Nederlandse overheid al een tijd is gestopt met de structurele ondersteuning van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Hogerzeil over medische hulp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.