Op vliegvelden wereldwijd worden steeds meer maatregelen getroffen om de dodelijke ziekte ebola op te sporen. De angst dat het virus zich wereldwijd verspreidt via het vliegverkeer zit er goed in. Zeker nu er ook in Amerika meerdere gevallen van ebola zijn ontdekt.

Eén van de Amerikaanse patiënten vloog een dag voor de eerste ziekteverschijnselen nog op een binnenlandse vlucht. De Amerikaanse overheid probeert nu uit alle macht de passagiers onder controle te laten stellen om zo te voorkomen dat het virus zich in de Verenigde Staten verspreidt. En daar worden geen halve maatregelen genomen. Sommige scholen zijn zelfs gesloten omdat er een leraar op de bewuste vlucht zat.

Meer waakzaamheid in Europa

Donderdagochtend maakte een vliegtuig van Air France een tussenlanding in Spanje nadat een Nigeriaanse passagier plotseling ziek werd. Het vliegtuig met 183 passagiers is onder quarantaine gesteld. Steeds meer landen proberen zieke patiënten op te sporen om verspreiding van ebola via het vliegverkeer te voorkomen. Frankrijk kondigde vandaag grootschalige controles aan van passagiers op vlieghaven Charles de Gaulle. In Nederland zijn dergelijke screenings vooralsnog niet aan de orde, omdat er geen directe vluchten zijn op de landen die zijn getroffen door ebola. 

Hoestende reizigers

Maar steeds meer vliegtuigpassagiers beginnen zich ongemakkelijk te voelen na de berichten van reizende ebolapatiënten. Een hoestbui is soms al reden genoeg voor passagiers om zich zorgen te maken over iemand op dezelfde vlucht. Op social media zijn legio voorbeelden te vinden van reizigers die een hele reis lang in de rats hebben gezeten om een hoestende medepassagier.

Geen halve maatregelen

Sommige passagiers nemen geen halve maatregelen. Want je zou maar eens op de stoel hebben gezeten van iemand die het dodelijke virus onder de leden heeft...