Het zeer besmettelijke en dodelijke ebolavirus verspreidt zich razendsnel door het Afrikaanse land Congo. In korte tijd overleden daar 25 mensen aan de gevolgen van besmetting met het dodelijke virus. Toch hoeven Nederlanders zich volgens tropenarts Marit de Wit vooralsnog geen zorgen te maken dat het virus naar ons land komt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest voor een oncontroleerbare ebola-uitbraak in Congo nu het dodelijke virus van het platteland naar de stad is getrokken. Het virus verplaatst zich razendsnel over grote afstanden. Maar volgens Marit de Wit, tropenarts bij Artsen zonder Grenzen, is de kans dat het dodelijke virus naar Nederland komt zeer klein. “We hebben weinig internationaal verkeer naar Congo. En zelfs als ebola mocht opduiken in Nederland zijn wij bijzonder goed voorbereid op het monitoren en behandelen van patiënten.”

Kijk & lees ook:

De situatie in Congo wordt volgens De Wit pas gevaarlijk als mensen, die in aanraking zijn gekomen met de ebola-patiënt in Congo, in paniek raken. “Als we de directe contacten van de besmette persoon in Mbandaka (een stad in Congo met 1 miljoen inwoners, red.) blijven monitoren stopt de ebola daar. Pas als mensen vluchten omdat ze bang zijn of als ze naar andere landen en gebieden trekken, is het heel lastig om het virus onder controle te houden. Paniek is in dit geval heel gevaarlijk.”

info
clock 18-05-2018 16:12

Wat is ebola?

Ebola is een infectieziekte die zorgt voor koorts, misselijkheid, interne bloedingen en falende organen. De verspreiding van het virus gaat razend snel. Dit komt doordat er voor verspreiding maar kort contact nodig is met verontreinigde lichaamsvloeistoffen. Bloed, braaksel en speeksel kunnen allemaal het virus dragen. Het virus is in de meeste gevallen fataal.  

In 1976 werd de ziekte ontdekt in Congo. Dit kostte destijds 280 mensen het leven en 318 mensen werden besmet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.