Ze was 5 jaar met pensioen toen ze afgelopen zomer werd gebeld. Of ze wilde bijspringen in de rechtbank, om achterstallige zaken weg te werken. Oud-rechter Betteke Boogaard-Derix zag het wel zitten. "Het is gewoon een mooi vak."

Ze is niet de enige gepensioneerde rechter die dit jaar de toga toch weer aantrok. De rechtspraak kampt al jaren met achterstanden door een tekort aan rechters, maar toen die het afgelopen voorjaar verder opliepen vanwege corona, was de maat vol. Er werden zestig oud-rechters ingeschakeld.

Lees ook

Stoppen als je 70 bent

Afgelopen jaar nam oud-rechtbankpresident Boogaard-Derix definitief afscheid van de rechtbank Roermond. "Met 70 jaar ben ik definitief afgezwaaid. Ik had mijn toga cadeau gedaan aan de rechtbank, maar die heb ik inmiddels weer terug", vertelt ze lachend. Toen ze afgelopen zomer hoorde dat er oud-rechters werden gezocht, hapte Boogaard-Derix niet meteen. Ze wilde wachten tot ze werd benaderd.

En dat gebeurde al snel. "Ik was er zelf wel van overtuigd dat het goed zou gaan, maar ik wilde dat ze er bij de rechtbank ook zo over dachten. Rechters moeten bij wet stoppen als ze 70 zijn en dat is niet voor niets. Als je langer doorgaat moet je er wel echt zeker van zijn dat het goed gaat", vindt Boogaard-Derix.

Mooi vak

De oud-rechter levert graag een bijdrage aan het wegwerken van de achterstanden, vertelt ze. Ze doet veel familie- en jeugdrecht en weet hoe belangrijk het is dat zaken snel worden behandeld, omdat conflicten anders dooretteren.

"En het is ook gewoon een mooi vak. Het is luisteren naar mensen, te onderzoeken welke problemen er spelen. Zoeken naar oplossingen, bijvoorbeeld een goede omgangsregeling of een juiste wijze van scheiding. Mensen blijven me boeien."

Opnieuw beëdigd

Omdat rechters officieel met pensioen moeten als ze 70 zijn, was het niet zomaar geregeld dat Boogaard-Derix en haar oud-collega's weer aan de slag konden. Daar was een aanpassing van de wet voor nodig. Inmiddels is dat gebeurd en mogen rechters doorwerken tot hun 73e. Nadat ze opnieuw zijn beëdigd.

"Er moest een koninklijk besluit worden genomen om mij weer te benoemen en ik moest een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. Uiteindelijk werd ik in oktober opnieuw beëdigd", vertelt ze.

Waarschuwen als het niet meer gaat

Inmiddels heeft ze een paar zittingen achter de rug en daar is ze tevreden over, maar wil wel voorkomen dat haar leeftijd haar parten gaat spelen.

"Ik heb een paar collega's gevraagd op te letten. Als zij vinden dat het niet meer gaat, dat het allemaal te lang duurt, of dat de kwaliteit achteruit gaat, geven ze mij een seintje. Dan stop ik meteen."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.