Steeds meer mensen met suïcidale gedachten bellen naar de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Vooral voor veel jonge mensen lijkt de coronacrisis mentaal zwaar. Spoedeisendehulparts Sabine Wittens ziet dat ook: "Jongeren worden over het hoofd gezien."

Waar voor de coronacrisis nog 300 mensen per dag naar de hulplijn belden, zijn dat er inmiddels ruim 400. Opvallend is dat het vooral veel jongeren zijn die hulp zoeken. Van alle contacten bij hulplijn 113 gaat het in bijna de helft van de gevallen (46 procent) om jongeren met een leeftijd tussen de 10 en 19 jaar oud.

Spoedeisende hulp

Op de spoedeisende hulp van het Elisabeth Twee Steden ziekenhuis in Tilburg ziet ook Wittens deze cijfers terug in de dagelijkse praktijk. De afgelopen tijd ziet ze veel jonge patiënten die het leven niet meer zien zitten en die worstelen met psychische problemen. "Dan moet je bijvoorbeeld denken aan iemand die een overdosis medicijnen neemt."

Veelal kampen de jongeren die op de spoedeisende hulp terechtkomen al langer met psychische problemen. Volgens Wittens wordt deze groep te snel over het hoofd gezien. "Juist jongeren hebben nu minder sociale contacten dan anders. Er is niet meer een college waar iemand vraagt 'hé, waarom was je er niet gisteren, zullen we eens een kopje thee doen?' Dat valt allemaal weg. Een sociaal vangnet ontbreekt."

Lees ook

Sociaal contact ontbreekt

Bij de hulplijn zien ze dan ook veel corona-gerelateerde vragen voorbijkomen, zo vertelt Renske Gilissen, hoofdonderzoeker suïcidepreventie bij 113. "We zien dat er meer eenzaamheid is en dat mensen minder afleiding hebben omdat ze niet naar school of werk kunnen. Hierdoor hebben ze meer tijd om te piekeren."

Dat de coronacrisis voor jongeren een extra moeilijke periode is, beaamt Roy Otten, bijzonder hoogleraar Kwetsbare jeugdigen en risicogedrag aan de Radboud Universiteit. "Jongeren behoren juist tot een generatie die behoefte heeft aan sociaal contact. Het is de periode waarin vriendschappen ontstaan en dat is lastig nu."

Extra kwetsbaar

Er schuilt vooral gevaar voor jongeren die al in een kwetsbare situatie zaten, stelt Otten. "Ik denk dat er veel verborgen leed zit in die data omdat we zien dat het gros zich er wel doorheen slaat. Maar er is een kleine groep die om verschillende redenen al kwetsbaar is."

Volgens de hoogleraar is het vaak een opeenstapeling van angst, stress, depressieve gevoelens en daar komt de coronacrisis nu bovenop. "Minder afleiding, minder sociale contacten en meer verveling; het kan ertoe bijdragen dat jongeren meer en meer in de put komen te zitten."

Lees ook

Bekijk hier de TV-reportage

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.