Haar geitenkazen komen van een zeldzaam ras en zijn heel exclusief. Voor de sector is ze een duurzaam voorbeeld, zegt de Wageningen Universiteit. Daarom is geitenboerin Doetie Trinks gekozen tot Nederlands succesvolste nieuwkomer in de landbouw.

De Friese geitenboerin heeft een missie. Boeren moeten niet stoppen met boeren vanwege de stikstofcrisis, maar juist de toekomst zoeken in kleinschalig boeren. Net zoals zij doet. "Begin vandaag nog, al heb je maar drie koeien."

Lees ook

Als dochter niet de opvolger

Doetie groeide op in een boerengezin. Ze had het bedrijf graag overgenomen, maar die optie was er nooit. "Ik ben een meisje en had een broer, dus dat was nooit iets dat besproken werd. De zoon nam het bedrijf over. Maar ik vond het wel erg dat ik daarin niet gezien werd." Toch staat ze achteraf gezien niet helemaal achter de manier waarop haar ouders boerden. "Mijn ouders hadden 100 koeien en ik weet nog dat die niet naar buiten gingen."

Al valt de appel dus niet ver van de boom, zelf pakt ze het anders aan. Ze begon haar geitenbedrijf met maar een paar geiten. Inmiddels zijn het er 75, van het zeldzame Toggenburger-ras. De geiten krijgen graan uit Friesland te eten en geen bewerkt industrieel voer. Haar bedrijfsvoering zorgt voor een lage CO2-voetafdruk.

Doetie laat er geen twijfel over bestaan: "Word boer, vandaag nog!"

Kennis uit het laboratorium

Vroeger was ze laborante. "Ik had er talent voor, maar op een bepaald moment zat ik met een mondkapje op in een geconditioneerde ruimte en dacht ik: ik word gek. En boer worden wilde ik altijd al." Met haar geiten runt ze nu een goedlopende kaasmakerij in Jubbega.

Haar kennis uit het laboratorium heeft Doetie meegenomen naar haar geitenboerderij. Op geheel eigen wijze maakt ze van geitenmelk een exclusieve en smaakvolle kaas die ze verkoopt aan de betere restaurants. Ze koelt de melk niet, maar laat de natuurlijke melkzuurbacteriën het werk doen. Dat heet fermenteren. "Als ik mijn laboratoriumkennis niet had gehad, had ik niet op deze manier melk en kaas gemaakt."

Regelgeving

Doetie staat volledig achter haar kleinschalige manier van boeren, maar het is niet altijd makkelijk. "Ik voel me onzichtbaar als boer, zoals ik het doe. Er wordt nooit iets gezegd over kleinschalig boeren." Vergunningen krijgen is lastig, merkt ze. "Dat zie ik overal. Ik heb nog steeds geen vergunningen voor mijn nieuwe stal, bijvoorbeeld. Veel grotere bedrijven hier omheen mogen wel bouwen."

In protesten rond stikstofregels komen vooral grote boerenbedrijven aan het woord. De kleine landbouwbedrijven worden nog niet gehoord. "In andere landen is wel regelgeving voor kleine boeren, maar dat is hier gewoon niet. Ik moet handelen volgens de regels voor de intensieve veehouderij", vertelt Doetie.

Een inspiratie voor anderen

Wel is er positieve aandacht voor haar bedrijf. Doetie is een inspiratie voor anderen en een voorbeeld voor de sector, zegt de jury van de Wageningen Universiteit, die haar koos als 'meest succesvolle nieuwkomer in de landbouw'. Ze hoopt dat de landbouwsector ook echt kleinschaliger wordt. "Het is maar de vraag of wat nu gebeurt wel zo goed is. Als je het op deze manier blijft doen, dan kies je voor dieren die in de stal staan en nooit het daglicht zien."

Producten van kleinschalige boeren kosten misschien meer, maar dat is het volgens haar helemaal waard. "Je betaalt meer, maar hebt ook een heel ander product. In de basis is het veel gezonder." Elke dag probeert ze haar bedrijf te runnen in verbondenheid met haar dieren. "Dat is wat ik hier wil doen, en tegelijkertijd zoeken naar 'de waarheid' in het boeren. Deze missie maakt me gelukkig."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.