Chantalle en Eric Reijrink hebben de knoop doorgehakt. Na veel wikken en wegen tekenden ze in op de subsidieregeling waarmee ze kunnen stoppen met hun varkensbedrijf van 240 zeugen en 2000 vleesvarkens. De regeling komt voor hen precies op tijd.

Het ministerie van Landbouw heeft 180 miljoen euro beschikbaar gesteld om varkensboeren te helpen hun bedrijf te beëindigen. Dat de regeling een succes is blijkt wel uit de grote animo. Nu is al duidelijk dat die 180 miljoen euro niet toereikend is, dus gaat minister Schouten van Landbouw kijken of het bedrag opgehoogd kan worden. Varkenshouders in Noord-Brabant en Limburg hebben in ieder geval massaal gereageerd op de subsidieregeling. Vandaag is de laatste dag dat ze kunnen intekenen.

Stoppen op het juiste moment

Voor Chantalle en Eric kwam de subsidieregeling waarmee ze kunnen stoppen op het juiste moment. Chantalle: "Een paar jaar terug wilden we het varkensbedrijf uitbreiden en dat stuitte op veel verzet van de buurt. Ook wil geen van onze zonen het bedrijf overnemen."

Door meer en strengere milieu-eisen van de provincie moeten er ook nog eens grote investeringen worden gedaan. "We hebben nu een vrij nieuwe stal. Die extra investeringen zorgen voor veel kosten. Na veel plussen en minnen zijn we daarom tot het besluit gekomen te stoppen met het varkensbedrijf. Dat is wel een stap, want Eric nam het varkensbedrijf over van zijn vader."

Chantal en Erik
Bron: EenVandaag
Chantalle en Eric Reijrink bekijken de plannen voor hun zorgboerderij.

Terugdringen stankoverlast

Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling moet je als varkenshouder aan drie eisen voldoen: je bedrijf moet in de regio Oost of Zuid staan (dat zijn de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg), er moet flink wat stankoverlast zijn en je moet het bedrijf stoppen en de stallen slopen.

De subsidieregeling komt voort uit het regeerakkoord van kabinet Rutte III, waarin is vastgelegd dat de stankoverlast van varkenshouderijen teruggedrongen moet worden. De regeling is onderdeel van een groter plan waarin innovatie in de varkenshouderij centraal staat.

Animo is groot

De boeren die overblijven na de vrijwillige sanering hebben meer ruimte om te groeien en te innoveren, met het doel om in de toekomst een gezondere en schonere varkenshouderij te hebben.

Het ministerie verwachtte een intekening van zo'n 300 boeren, maar de animo is groot. Het ministerie laat donderdag 16 januari weten hoeveel boeren daadwerkelijk hebben ingetekend.

Van zorg voor dieren naar zorg voor mensen

Chantalle en Eric zien nu een nieuwe toekomst voor zich als eigenaren van een zorgboerderij. Ze hebben nu al een kleine zorgboerderij naast het varkensbedrijf, maar willen dit jaar uitbreiden. Ze hebben grootse bouwplannen.

"Een hele nieuwe wereld", laat Chantalle weten. "We moeten nu zorg inkopen en om de tafel met zorgaanbieders. Van de zorg voor dieren gaan we nu naar de zorg voor mensen. Heel spannend. En we hebben de steun van de buurt. Dat betekent ook veel."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.