De boerenprotesten kunnen op steeds minder steun rekenen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 26.000 leden van het Opiniepanel. Bij de eerste protesten stond nog 89 procent van de ondervraagden achter de boeren, nu is dat gedaald tot 49 procent.

Vandaag komen de boeren opnieuw in actie. Ze rijden met tractoren naar de Koekamp, naast het Malieveld, om actie te voeren tegen stikstofmaatregelen van het kabinet. De vorige boerenprotesten leidden tot lange files op de snelwegen. Toen was er nog veel steun voor de stakende boeren, maar die steun nam met elk protest af. 53 procent vindt dat de boeren nu wel genoeg hebben geprotesteerd: "De agrarische sector heeft genoeg gelegenheid gehad om hun zorgen te uiten. Met name de agressieve manier van de laatste tijd stuit me tegen de borst", laat iemand weten.

Stikstofbeleid

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over het stikstofbeleid. Morgen presenteert het Mesdagfonds een onderzoek op basis van cijfers van het RIVM. Uit die RIVM-cijfers blijkt dat de agrarische sector verantwoordelijk is voor ruim 40 procent van de stikstofuitstoot in Nederland.

Aan de leden van het opiniepanel is gevraagd of zij vinden dat de stikstofuitstoot in Nederland teruggebracht moet worden. Zes op de tien (61 procent) vinden van wel: "Nederland heeft het grootste stikstofprobleem in Europa. Het gaat niet alleen om de toekomst van de aarde, maar ook om onze gezondheid", wordt er gezegd. En: "Absoluut nodig", meldt een ander, "maar niet alleen door de boeren. Ze worden nu als de boosdoeners aangemerkt, maar dat vind ik onterecht. Ga de vliegvakanties eens flink belasten!"

Lees ook

Intimidatie bij protesten

Vooral de manier waarop er door de boeren geprotesteerd wordt kan op veel onbegrip rekenen. Bij eerdere protesten werden hekken omver gereden, bij een aantal provinciehuizen werden bestuurders en autoriteiten geïntimideerd en in Groningen werd de voordeur van het provinciehuis vernield.

Slechts een op de vijf ondervraagden (18 procent) vindt dat intimidatie van politici en autoriteiten 'moet kunnen': "Alleen de boeren lijken de schuld te krijgen, dus ik begrijp hun boosheid". Maar driekwart vindt het niet kunnen. "Normale demonstranten kunnen zich absoluut niet permitteren wat dit tuig zich allemaal permitteert. Genoeg is genoeg." Ook iemand die aangaf wel begrip te hebben voor de boerenprotesten, noemde de manier van protesteren "niet erg sociaal".

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 26.755 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het onderzoek werd gehouden van 17 tot en met 19 februari.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.