Brussel is vandaag het toneel van meerdere aanslagen. Op vliegveld Zaventem klonken rond acht uur in de ochtend twee explosies, waarbij minimaal 14 doden zijn gevallen. Bij metrostation Maalbeek, dicht bij de instellingen van de Europese Unie, is ook een explosie geweest, daar zouden 20 doden zijn gevallen. Het aantal gewonden staat op meer dan 130.

Terreurorganisatie IS eist inmiddels de aanslagen op, meldt hun persbureau.

Het openbare leven in Brussel ligt volledig plat: het openbaar vervoer is stilgelegd, het vliegverkeer wordt omgeleid naar Frankfurt, scholen sluiten de deuren en het leger patrouilleert op straat. De Belgische premier maant mensen binnen te blijven.

De veiligheidsdiensten zijn in opperste staat van paraatheid, het leger is ingezet en de omgeving van het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd.

De bommen op het Brusselse vliegveld ontploften  in de buurt van de balie van de luchtvaartmaatschappij American Airlines. Volgens Belgische media is er ook geschoten en werd er Arabisch geschreeuwd vlak voor de explosies. Een uur later, iets na negen in de ochtend, ging er een explosie af in het metrostation Maalbeek.

Het telefoonnetwerk ligt geregeld plat en het kost veel Belgen moeite elkaar te bereiken. Het dreigingsniveau wordt in België opgetrokken tot niveau vier. Dat is het hoogste niveau voor terreurdreiging. Er rijden geen treinen meer van en naar Brussel en de grens tussen Frankrijk en België is gesloten. 

Maatregelen in Nederland

In Nederland worden extra veiligheidsmaatregelen genomen: op Schiphol en de luchthavens in Rotterdam en Eindhoven, bij de Tweede Kamer en aan de zuidgrens met Belgie is inmiddels meer beveiliging aangekondigd. De komende dagen wordt de grens tussen Nederland en België intensief bewaakt. De Marechaussee patrouilleert op verschillende plekken in Nederland, op de grote treinstations wordt extra politie ingezet.

De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt bijeen op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Dat heeft minister-president Mark Rutte laten weten. Het dreigingsniveaus is vooralsnog niet verhoogd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt: reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie daar. Station Hoofddorp werd ontruimd in verband met een mogelijke dreiging. Op Schiphol werden de perrons kortstondig afgesloten.

'Er zijn geen aanwijzingen dat er in Nederland een aanslag op handen is', meldde premier Rutte om half twaalf tijdens korte persconferentie. ‘Wijken voor dit soort geweld kan en mag nooit een optie zijn. We blijven wie en wat we zijn.’

In de studio vanavond is Minze Beuving, voormalig bevelhebber der Koninklijke Marechaussee, te gast. Daarnaast ook het commentaar van De Tijd-onderzoeksjournalist Lars Bové.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.