70 en 17 jaar zijn ze, Johan Leman en Hassan al Hilou, maar ze hebben dezelfde missie: het bieden van perspectief aan Brusselse jongeren en daarmee voorkomen dat ze radicaliseren. Vandaag worden de aanslagen in Brussel herdacht. Een jaar geleden vielen er 32 doden en 340 gewonden bij aanslagen op vliegveld Zaventem en in metrostation Maalbeek.

Johan Leman is voorzitter van integratiecentrum Le Foyer in Molenbeek. Dat is de Brusselse wijk waar verschillende aanslagplegers van de aanslagen in Brussel en Parijs vandaan kwamen. Hij waarschuwt voor een nieuwe golf van radicalisering omdat hij nog steeds dezelfde motieven ziet voor radicalisering als in de afgelopen jaren. De scholing is volgens Leman niet verbeterd, de kansen op een baan voor jongeren uit Molenbeek zijn niet groter geworden en er zijn nog steeds jihadistische predikers actief al houden ze zich nu koest. Johan Leman pleit voor een grondige hervorming van het onderwijs, en wil dat de aandacht niet verslapt ook als het terrorismegevaar geweken lijkt. Zodat er niet opnieuw zaadjes worden geplant voor radicalisering.

Gebrek aan focus

Ook Hassan Al Hilou, van Irakese afkomst en met 17 jaar de jongste sociale ondernemer van België, hekelt het gebrek aan focus bij de Belgische regering voor de sociaal-economische factoren voor radicalisering. Volgens hem is terrorisme een cyclus. “een jonge man die zijn hoop verliest, zijn perspectief verliest en het vertrouwen in de samenleving verliest, en op dat moment komt er ieman die hem hoop, erkenning en perspectief geeft door middel van de jihad en terrorisme.” Volgens Hilou zijn er genoeg subsidies maar worden die alleen niet goed ingezet om deze cyclus te doorbreken.

In radio EenVandaag spreken we met Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC-Handelsblad, en Carly Wijs, actrice, wonen allebei een groot gedeelte van de tijd in Brussel. Zij zien dat de stad misschien wel nooit meer de oude wordt, maar toch denken ze er niet over om te verhuizen. 

Verslaggever Harm van Atteveld spreekt met Catherine Tricot. Zij probeert met de actie Sprout to be Brussels de stad weer van een positieve kant te laten zien.

In EenVandaag spreken we met Johan Leman en Hassan Al Hilou over Brussel een jaar na de aanslagen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.