Wie kiest presidentskandidaat Joe Biden als zijn nummer twee? Dat het een vrouw wordt, lijkt zo goed als zeker. Maar na een week van aanhoudende protesten wordt de roep om een vrouwelijke kandidaat van kleur luider. We zetten de favorieten op een rij.

1. Kamala Harris

Kamala Harris
Bron: ANP
Kamala Harris

De naam Kamala Harris is misschien wel het meest genoemd van allemaal. Als kind van migranten - haar moeder komt uit India en haar vader uit Jamaica - identificeert ze zich zowel als Afro- en Indisch-Amerikaans en staat ze symbool voor de diversiteit waar veel Democraten naar smachten.

Deze senator uit Californië deed een paar maanden geleden zelf nog een gooi naar het presidentschap, maar stapte in maart uit de race wegens een snel slinkende campagnekas en slechte peilingen. Een dag na deze bekendmaking liet Joe Biden al weten Harris te overwegen als zijn running mate. Zo schaarde ook Harris zich achter Biden.

Harris heeft veel politieke ervaring en is een goede spreker. Ook haar lange carrière als openbaar aanklager wordt veelvuldig genoemd als pluspunt op haar cv voor vice-president. Maar daar is niet iedereen het mee eens, want Harris wordt ook bekritiseerd om haar jarenlange harde aanpak van de misdaad. Volgens critici zou dit juist zwarte Amerikanen extra hebben benadeeld.

2. Elizabeth Warren

Elizabeth Warren
Bron: ANP
Elizabeth Warren

Elizabeth Warren werd lang gezien als een van de belangrijkste kanshebbers om de presidentskandidatuur binnen te slepen namens de Democraten. In de peilingen ging ze Biden vaak voorbij. Maar het succes bleef uit. Na een aantal teleurstellende voorverkiezingen stapte ze uit de race. Warren maakte naam als senator van Massachusetts en wist zich te profileren met haar harde strijd tegen de macht van Wall Street.

De keuze voor Warren zou de verdeelde Democratische partij weer wat dichterbij elkaar kunnen brengen. Voor progressieve en meer linkse Democraten is Warren hét voorbeeld van een nieuw geluid binnen de partij. Waar veel kiezers Biden te conservatief vinden, zou een vice-presidentschap van Warren juist deze kiezers over de streep kunnen trekken toch op Biden te stemmen.

Warren maakte bovendien een einde aan de geruchten dat ze werken onder Biden niet zag zitten. Op de vraag of ze de baan zou accepteren antwoordde Warren kort en bondig: ja.

Lees ook

3. Stacey Abrams

Stacey Abrams
Bron: ANP
Stacey Abrams

Ze is jong, zwart, vrouw en heeft de steun van Oprah Winfrey. Stacey Abrams wordt gezien als de rising star van de Democratische partij. Ze was de leider van de Democraten in Georgia en liet daar twee jaar geleden zien dat ze voor flink wat electorale opschudding kan zorgen. In 2018 deed ze een gooi naar het gouverneurschap, wat ze ternauwernood verloor. Een knappe prestatie in een staat waar de Republikeinen lang oppermachtig waren.

Abrams is bovendien zeer uitgesproken over racisme. Als Biden kiest voor Abrams, zou dat een enorme steun in de rug zijn voor de grootste en meest loyale groep kiezers van de Democraten: zwarte vrouwelijke stemmers.

Stacey Abrams over racisme

4. Val Demings

Val Demings
Bron: ANP
Val Demings

Ze is Congreslid uit Florida en voormalig politiechef. Die combinatie maakt Val Demings sinds kort een heel interessante naam om toe te voegen aan team Biden. Allereerst is haar thuisstaat Florida is een cruciale swing state die van grote waarde is voor een overwinning van de Democraten. Vier jaar geleden betekende de winst van Trump in Florida nog de genadeklap voor Hilary Clinton.

Demings werkte jarenlang voor de Orlando police department en werkte zich omhoog als de eerste vrouwelijke politiechef ooit. Met deze achtergrond zou ze volgens velen de ideale kandidaat zijn om hervormingen door te voeren bij politie en justitie. Zo kan ze probereb een einde te maken aan het diepgewortelde racisme. In een veelbesproken opiniestuk van de Washington Post sprak ze haar collega's bij de politie openlijk aan op de gedragingen rondom de dood van George Floyd.

5. Amy Klobuchar

Amy Klobuchar
Bron: ANP
Amy Klobuchar

Van alle kandidaten op de lijst voor de vice-president lijkt Amy Klobuchar het meest op Joe Biden. Ze is een echte middenkandidaat, met een pragmatisch karakter en heeft bovendien jarenlange politieke ervaring. De senator uit Minnesota zou Biden kunnen helpen aan de winst in een aantal staten in de Midwest zoals Michigan en Wisconsin. Een plek waar Trump er met de winst er vandoor wist te gaan vier jaar geleden.

Klobuchar wordt door sommigen gezien als de perfecte troef om twijfelende Republikeinse kiezers, en dan vooral de vrouwelijke, over de streep te trekken toch voor Biden te stemmen.

Net als Kamala Harris en Elizabeth Warren deed ook Klobuchar zelf een gooi naar het presidentschap. Waar ze een van de relatief onbekende kandidaten was, maakte ze gedurende de campagne toch steeds meer naam met als hoogtepunt de opvallende steunbetuiging van de New York Times voor haar kandidatuur. Na het uitblijven van een echte grote doorbraak sloot ook zij zich aan bij team Biden.

Joe Biden heeft al laten weten dat hij hoopt om op 1 augustus de kandidaat van zijn keuze bekend te kunnen maken.

Dit zijn de feiten over politiegeweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten

Na de dood van George Floyd, veroorzaakt door een agent, staat politiegeweld in de VS weer volop in de aandacht. Hoe groot is dat probleem? En worden zwarte Amerikanen inderdaad vaker slachtoffer? Verslaggever Tom van 't Einde zet het op een rij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.