De Democraten willen niets liever dan Trump het Witte Huis uit krijgen. Maar nog altijd is onduidelijk wie het straks tegen de president gaat opnemen. Vandaag zijn de eerste voorverkiezingen in Iowa. Topfavoriet hier is een oude bekende: Bernie Sanders.

Er is eigenlijk geen stad of dorp meer te vinden in Iowa waar de campagnekaravaan van Bernie Sanders niet is gespot. De senator uit Vermont gaat volgens de laatste peilingen aan kop in de race om de Democratische presidentskandidatuur. Met dure campagne-spotjes alleen kom je als kandidaat niet ver in Iowa. Kiezers verwachten dat kandidaten hier hun gezicht laten zien. En Sanders begrijpt als geen ander dat iedere stem telt. Want winst in Iowa kan het begin van succes betekenen in andere staten.

'We houden van Bernie'

In een koffiezaakje in Grinell, een plaatsje van nog geen 10.000 inwoners in het hart van Amerika, maken de stoelen en tafels plaats voor een geïmproviseerd podium. Op de stoep buiten staan tientallen mensen in de kou te wachten om binnen te komen. Allemaal omdat ze willen luisteren naar de boodschap van Bernie Sanders.

"Trump doet zo ontzettend veel verschrikkelijke dingen op dit moment. Bernie biedt oplossingen. Dat vind ik zo geweldig aan hem, daarom houden we hier zo van Bernie", vertelt een van de aanwezigen.

In kleine lokale zaakjes zoals deze ontmoet Bernie Sanders zijn kiezers
Bron: EenVandaag
In kleine lokale zaakjes zoals deze ontmoet Bernie Sanders zijn kiezers

Jonge kiezers

Het publiek dat Sanders treft bestaat voornamelijk uit twintigers en dertigers. De meeste studeren aan de universiteit even verderop. Een groot aantal mag dit jaar pas voor het eerst hun stem uitbrengen. Voor een kandidaat van respectabele leeftijd (78 jaar) doet Sanders het sowieso opvallend goed onder jonge kiezers.

Volgens de jongeren hier is zijn leeftijd en lange staat van dienst juist een pré. "Hij strijdt al zijn hele leven voor deze politieke idealen", vertelt een van hen. Niet alleen weet Sanders te scoren met zijn gepassioneerde toespraken, ook zijn progressieve standpunten vallen in de smaak. "Klimaat, gezondheidszorg en betaalbaar onderwijs zijn voor onze generatie zo belangrijk en Sanders lijkt dat als enige echt te begrijpen. Hij is gewoon de beste kandidaat voor heel Amerika."

Lees ook

De traditie van Iowa

Eens in de vier jaar staat Iowa in het middelpunt van de belangstelling. Ondanks het feit dat de inwoners hier slechts een fractie uitmaken van de hele Amerikaanse bevolking is de kleine staat toch van grote invloed op de race om het presidentschap.

Traditiegetrouw gaat hier het verkiezingsjaar officieel van start met voorverkiezingen. De inwoners van Iowa mogen zich dan buigen over de vraag wie zij het meest geschikt vinden als presidentskandidaat af te vaardigen voor de landelijke verkiezingen in november. Het is voor de kandidaten de eerste horde in de aanloop naar de landelijke verkiezingen.

Nipte race

Ann Selzer is een van de bekendste pollsters in Amerika. In 2008 wist ze als enige de verkiezingszege van Barack Obama goed te voorspellen. Volgens haar zal het deze keer een nipte race worden.

"In onze laatste twee peilingen ging Bernie Sanders ineens aan kop. Maar het gaat heel spannend worden. In Iowa kan het op de verkiezingsavond zelfs nog alle kanten op gaan. Dat is iets wat je altijd in je achterhoofd moet houden."

Lees ook

Kandidatenrecord

Nooit eerder telde de Democratische partij zo veel potentiële presidentskandidaten. Inmiddels is de lijst gehalveerd, maar toch zijn er nog altijd elf kandidaten in de race. Zo zijn voormalig vicepresident Joe Biden en senator Elizabeth Warren nog altijd concurrenten van Sanders. De senator van Vermont deed in 2016 ook al een gooi naar het presidentschap. Tot verbazing van bijna iedereen wist hij het droomkandidaat Hillary Clinton lange tijd flink moeilijk te maken.

Voor de Republikeinse partij is het deze keer een gelopen race. Er zijn twee uitdagers die het op durven te nemen tegen president Trump, maar geen van hen lijkt serieus kans te maken.

Bekijk hier de TV-reportage over de onderlinge strijd bij de Democraten:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.