Het einde van het jaar nadert en daarmee kunnen de lijstjes weer uit de kast. Dit zijn de vier dingen die ons online het meest bezighielden in 2018.

Koe Hermien

In de eerste maanden van 2018 leeft heel Nederland mee met koe Hermien. Oog in oog met de vrachtwagen die haar naar het slachthuis moet brengen, zet ze het samen met stalgenoot Zus op een lopen. Wekenlang houdt ze zich schuil in de bossen van het Overijsselse Lettele. Dierenartsen, jagers, politieagenten: alles wordt uit de kast gehaald om Hermien te vangen. Maar Hermien blijkt ongrijpbaar.

Al snel verovert de koe de harten van de Nederlanders. De Partij voor de Dieren start een crowdfunding, of zoals ze het zelf noemen: cowfunding, om Hermien en Zus te redden. Met succes. Binnen een week wordt ruim 50.000 euro opgehaald. Genoeg om Hermien en Zus te verzekeren van een rustige toekomst.

Op 11 februari, twee maanden na haar ontsnapping wordt Hermien toch gevangen. Ze wordt naar koeienrusthuis De Leemweg gebracht waar ze samen met Zus en 47 koellega's de rest van haar dagen slijt.

Of Hermien nu geniet van haar naamsbekendheid? Dat zal meevallen. Hermien heet namelijk helemaal geen Hermien. Haar echte naam is Joke 18. Een verslaggever vond het leuk om de koe te vernoemen naar haar eigenaar: Herman.

Lees ook

Avicii

De muziekwereld was in shock. Op 20 april 2018 overlijdt muziekproducent en dj Tim Bergling, beter bekend als Avicii, totaal onverwacht op 28-jarige leeftijd. Het lichaam van de Zweed wordt levenloos aangetroffen in een resort in Muscat, de hoofdstad van Oman.

Uit een statement dat zijn familie naar buiten brengt valt tussen de regels door te lezen dat Bergling zichzelf van het leven beroofde. "Hij kon niet meer verder. Hij wilde rust. Tim was niet gemaakt voor de zakelijke machine waarin hij zich bevond. Hij was een gevoelige jongen die van zijn fans hield, maar de spotlights liever vermeed."

Bergling had veel gezondheidsproblemen, merendeels veroorzaakt door overmatig gebruik van alcohol. Zo werden zijn blindedarm en galblaas verwijderd. Tijdens een wereldtournee belande Avicii in het ziekenhuis met een acute alvleesklierontsteking. Daarnaast kampte de dj met ernstige depressies, grotendeels veroorzaakt door de druk en stress die de roem met zich meebracht.

De familie van Avicii richtte een online gedenkplaats op waar fans van over de hele wereld steun- en dankbetuigingen achterlaten. Radiostations draaien de muziek van de muziekproducer grijs. Ook luisteraars kunnen nog steeds geen genoeg krijgen van de Zweed. Dat blijkt ook uit de Top 2000 van Radio 2. Het nummer Levels (2011) is in 2018 de hoogste binnenkomer in de lijst.

Laurel of Yanny?

Het grote mysterie van mei: is het Laurel of toch Yanny? Het antwoord op die ene prangende vraag houdt de hele wereld in zijn greep. De Amerikaanse Katie Hetzel plaatste een geluidsfragment op Instagram en in een mum van tijd vliegt dat bericht de wereld over. Iedereen hoort er namelijk iets anders in. Op kanalen als Twitter, Instagram, Facebook en Reddit buigen mensen zich over het raadsel. In totaal wordt het fragment honderden miljoenen keren beluisterd.

Allerlei bekende mensen mengen zich in de discussie en ook de Amerikaanse politiek bemoeit zich er mee. President Donald Trump hoort alleen iets heel anders...

Maar wat is hét antwoord op de vraag? Nou, dat is er eigenlijk niet. Beide woorden zijn namelijk verwerkt in het geluidsfragment. Yanny heeft iets hogere toonsoorten dan Laurel. Het is dus afhankelijk van je gehoor welke van de twee je hoort. Jongere mensen hebben doorgaans een beter gehoor en kunnen hogere tonen onderscheiden. Zij horen dus: Yanny. Oudere mensen, of mensen met een slecht gehoor, onderscheiden Laurel.

Het werkt zo: wanneer je alle hoge tonen uit het fragment filtert, hoor je Laurel. Doe je hetzelfde met de lage tonen dan hoor je Yanny. The New York Times maakte zelfs een tool waarmee je beide uitspraken kan horen. Ook de kwaliteit van de boxen waarop je het afspeelt, heeft invloed op wat je verstaat.

Lees ook

#SorryJohan

"Ik laat me toch niet gek maken door twee hysterische jonge homootjes. Meer is het niet. Twee jochies die een briefje naar de KNVB sturen en helemaal van de leg zijn. Ze moeten eens flinke jongens worden." Met die woorden reageert Johan Derksen in november op een brandbrief van LHBTI+'ers richting de KNVB en alle eredivisieclubs, over de tolerantie binnen de voetbalwereld.

De snor vervolgt zijn verhaal: "We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit." Derksen vindt het echter wel volkomen terecht dat de initiatiefnemers van de brief zich storen aan homo-onvriendelijke kreten vanaf de voetbaltribunes. "Dat hoort niet, dat is onbeschaafd. Maar het is niet zo dat homo's heilig verklaard zijn en dat daar geen grapjes over gemaakt mogen worden."

Twitter valt na de uitspraken over Derksen heen. Onder de hashtag SorryJohan delen LHBT+'ers hun persoonlijke coming-out verhalen en hoeveel impact die heeft gehad. Derksen noemt het in een reactie op de ophef 'huilverhalen', maar geeft wel toe dat hij zelf makkelijk praten heeft als hetero. Wat Johan volgens hemzelf bedoelde te zeggen: "Je kunt beter uit de kast komen ondanks de problemen die dat oplevert. Dat is altijd nog beter dan jezelf verloochenen en blijven zitten."

Lees ook