"#SorryJohan dat ik jaren geslagen werd in de klas, uitgescholden werd en word, en ik uit moet leggen dat ik net zo mannelijk ben als mijn collega." Tientallen LHBTI'ers delen vandaag op Twitter de strijd rondom hun coming-out met de hashtag #SorryJohan. Ze doen dit in reactie op uitspraken van voetbalanalist Johan Derksen in 'Veronica Inside'.

Hij reageerde op een brief van twee homoseksuele voetbalfans over de 'homo-onvriendelijke' sfeer bij het programma. De brief werd vorige week gestuurd aan de KNVB en kreeg veel bijval. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld. Maar Derksen was niet onder de indruk.

"Ik laat me toch niet gek maken door twee hysterische, jonge homootjes. Meer is het niet. Twee jochies die een briefje naar de KNVB sturen en helemaal van de leg zijn. Ze moeten eens flinke jongens worden", zegt Derksen. Toen Wilfred Genee vroeg of hij toch niet een beetje begrip had voor de twee briefschrijvers reageerde Derksen: "We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit."

'Sorry dat ik een laf mietje was'

Díe uitspraak is nu dus aanleiding voor de #SorryJohan tweets. Jelmer Visser twittert bijvoorbeeld:

"#SorryJohan Ik had op mijn 14e uit de kast moeten komen en me net als die gast in de bovenbouw dagelijks moeten laten uitschelden voor 'rugridder', 'bruinwerker' en 'vieze flikker'. Ik toonde geen karakter, had geen zelfspot en was bovendien nog een overgevoelig laf mietje ook."

Lilit Zeltsburg reageert ook geschrokken: "#SorryJohan dat mijn ma nog steeds niet accepteert dat ik ook op meisjes val, nadat ik drie keer uit de kast heb geprobeerd te komen in de afgelopen 5 jaar. Bij mijn pa probeer ik het niet eens.”

En Mats Bergman twittert:

"#SorryJohan dat ik jaren geslagen werd in de klas, uitgescholden werd en word, ik uit moet leggen dat ik net zo mannelijk ben als mijn collega, ik bij Feyenoord mijn man niet kan kussen omdat we bang zijn, dat we sterker moeten zijn dan de rest maar dat niet altijd kunnen. Sorry."

Huub Bellemakers schrijft: "#SorryJohan, dat ik als tiener zoals jij was. 'Gewoon homograppen maken' in de kleedkamer. Wie weet wie ik het daarmee moeilijk heb gemaakt. #NotSorry dat ik wijzer ben geworden."

"#SorryJohan dat ik meerdere keren per jaar jongens moet bijstaan die slachtoffer zijn geworden van homofoob geweld door daders die - net als jij - beweren dat, ondanks dat ze schelden met 'homo', 'kankerhomo' en 'flikker', ze niet homofoob zijn", schrijft Sidney Smeets.

Tamara geeft iedereen die zijn hart uitstort in #SorryJohan een knuffel:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.