Heel Nederland leefde de afgelopen weken volop mee met koe Hermien. Ze haalde het nieuws nadat ze er vandoor ging, oog in oog met de vrachtwagen die haar naar het slachthuis zou brengen. Het lukte omstanders niet om haar te vangen en Hermien hield zich wekenlang schuil in een bosrijk gebied in Lettele bij Deventer. Vanmorgen eindigde haar ontsnapping, en werd ze binnengebracht bij Koeienrusthuis Stichting de Leemweg. Daar kan ze tot rust komen na deze hectische periode.

Hermien werd zelfs even trending op Twitter en andere social media. De Partij voor de Dieren startte een geldinzamelingsactie om Hermien vrij te kunnen kopen en aan een koeienopvang te geven. Zaterdag 10 februari werd Hermien alsnog gevangen. Het dier, dat bijna twee maanden rondzwierf in de bossen, werd met een geweer verdoofd door dierenartsen.

Nu is ze dus opgevangen door het koeienrusthuis van Bert Hollander en zijn team vrijwilligers in het Friese Zandhoven. Dat is dezelfde opvang waar in 1999 koe Victoria na een kleine week ‘in het wild’ te hebben geleefd naartoe werd gebracht. Zij ontsnapte voor de poort van het slachthuis in Surhuisterveen en koos met een duizelingwekkende sprong het hazenpad. Haar omzwervingen duurden zes dagen.

'Hier wordt geen koe geslacht'

Bert Hollander begon de opvang voor de koeien na de verkoop van de ouderlijke boerderij. De veestapel werd ook verhandeld, maar twee koeien bleven over en die zouden gedood worden. Dat kon hij niet verdragen. Hij had niet meer nodig dan een stacaravan, een tijdelijke stal en een weide. 

Sindsdien adopteert en verzorgt hij koeien uit heel Nederland die zijn ontsnapt uit het slachthuis, zijn verwaarloosd of om wat voor reden dan ook, nergens anders terecht kunnen. Op de website van Stichting de Leemweg zegt hij: "De dieren die bij ons onderdak krijgen, hebben veelal de dood letterlijk in de ogen gekeken. Op de Leemweg wordt geen koe of os ooit geslacht. Bij ons mogen ze in alle rust en vrede herkauwen, totdat ze van de ouderdom sterven."

Voor Hermien is intussen rond de 50 duizend euro bijeengebracht. De verzorging van een koe kost elke maand zo’n 160 euro, dus zij kan nog een lange tijd vooruit. Hermien bevindt zich in het gezelschap van 47 lotgenoten.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.