Een robotstem op internet heeft twee groepen op Twitter enorm verdeeld. Cloe Feldman stelde de simpele vraag: wat hoor je deze stem zeggen? Ze deelde het audiofragment met twee opties: 'Yanny' of 'Laurel'. Twee heel verschillende namen, zou je zeggen, maar wat blijkt: de ene helft hoort 'Yanny' en de andere helft 'Laurel'. Wat hoor jij?

Het gaat om het onderstaande fragment:

Geen overtuigend antwoord

Sinds Feldman het fragment uploadde op Reddit blijft de discussie maar gaan. Op Twitter ontplofte het fragment. Zelf zegt Feldman 'Yanny' te horen, maar het overgrote deel van de reacties op sociale media hoort 'Laurel'.

Toch verschilt de meerderheid ook per plek waar het wordt gevraagd. The Independent voerde een poll uit, waar de meerderheid, 8 op 2, antwoordde dat de robot 'Yanny' zegt.

Hoe kan het?

Volgens sommigen ligt het verschil in het volume van het fragment, de hoeveelheid bastonen of de manier waarop je luistert: via koptelefoon of via een andere luidspreker. Anderen noemen de leeftijd van de luisteraar als argument. Een eenduidige verklaring is er nog niet. 

Het 'Yannny of Laurel'-verhaal doet denken aan de beroemde 'Welke kleur heeft deze jurk?'-discussie van een aantal jaar geleden. Toen kwamen mensen op internet er niet over uit welke kleur een bepaalde jurk had: blauw/zwart of wit/goud. Uiteindelijk bleek dat met de belichting van de foto te maken te hebben.

Luister & lees ook: