Door de coronacrisis is de digitalisering van de zorg ineens met zevenmijlslaarzen vooruit gegaan. Maar er is één groot obstakel en dat is het aantal digibeten in de gezondheidszorg. "Een op de tien zorgmedewerkers is digibeet."

"Corona heeft echt als een soort vliegwiel gewerkt voor digitalisering", zegt ehealth-deskundige en zorginnovator Suzanne Verheijden. "Beeldbellen is enorm toegenomen, terwijl daar eerst een enorme weerstand tegen was. Behandelen op afstand neemt een vlucht. En je ziet ook steeds vaker thuismonitoring van vitale functies."

1 op 10 digibeten in de zorg

Een probleem is dat veel medewerkers in de zorg onvoldoende kennis van ict hebben, vertelt Verheijden. "Een op de tien is digibeet. In de ouderenzorg is dat zelfs twee op de tien. En dat wordt nu knellend helder."

Naast dat veel mensen in de zorg te weinig vaardigheden hebben, is er ook vaak veel weerstand. "Sommige mensen zeggen: ik heb gekozen om met mensen te werken en niet met computers. Dat betekent dat ze dat niet zo snel willen uitproberen. Als ze dat toch doen, is er een groot risico op fouten. Dan worden er bijvoorbeeld dingen verkeerd genoteerd en apparaten verkeerd gebruikt. Met mogelijke gevolgen."

iPad-zusters

En dus moet er worden bijgeschoold. In allerlei zorgorganisaties worden daarom programma's opgestart die de digitale vaardigheden van de mensen moeten opschroeven: er lopen zogeheten digicoaches rond.

Ook cliënten worden een handje geholpen. "Zo zijn er bijvoorbeeld iPad-zusters die bewoners in verpleeghuizen helpen met beeldbellen."

Lees ook

Digitaal rijbewijs

In België gaan ze nog wat verder: daar wordt zelfs een zogenaamd 'digitaal rijbewijs' ingevoerd, dat artsen en verplegend personeel verplicht om met nieuwe technieken om te gaan.

Dat zou ook wel iets voor ons land kunnen zijn, denkt Verheijden: "Je moet die kennis in de loop van je carrière updaten. Het zit nu onvoldoende in onze zorgopleidingen en mensen worden er niet op beoordeeld. Dus het lijkt mij een belangrijke stap, want de zorg kán niet meer zonder techniek. En dat betekent dat elke medewerker basisvaardig moet zijn."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.