Minder reizen, meer thuiswerken en beperkt sociaal contact: tijdens de coronacrisis ontwikkelden we nieuwe gewoontes. Sommige willen we graag vasthouden, ook als we weer teruggaan naar 'normaal'. Zo doe je dat.

Een gewoonte verander je niet één, twee, drie. Wie blijvend iets aan zichzelf wil veranderen, moet daar tijd en moeite insteken. Daar weet klinisch psycholoog Hannie van Genderen alles van. Ze schreef er een boek over: Patronen Doorbreken.

Stapje voor stapje

Heb je een lege agenda vanwege de lockdown, en ervaar je daardoor minder stress? Zou je dit het liefst zo houden, ook na de crisis? Dat gaat zeker niet vanzelf, vertelt Van Genderen. "Het is verleidelijk om te vervallen in oude patronen, als je dit ziet gebeuren bij de mensen om je heen."

Helemaal als de noodzaak van een nieuwe gewoonte - de agenda leeg houden, in dit geval - wegvalt na de coronatijd. "Ook als het om iets gaat dat je belangrijk vindt, kan het lastig zijn eraan vast te houden. Knip de verandering daarom op in kleine stapjes", adviseert de psycholoog. "Je kunt niet alles tegelijk veranderen."

Lees ook

In 30 dagen een nieuw patroon

Essentieel is dat je gemotiveerd bent en een goed plan maakt, vertelt Van Genderen. Dit plan moet concreet zijn, met een beschrijving van wat je gaat doen en wanneer. "Vond je het tijdens de lockdown fijn dat je niet zoveel sociaal contact had en wil je dit vasthouden, maak daar dan een plan voor."

Hoe zo'n plan eruit kan zien? "Maak een lijstje met hoeveel sociale activiteiten je per week wilt doen. Lukt het je om je aan dit lijstje te houden, beloon jezelf. Dat helpt om een nieuw patroon aan te leren. Aan de hand van zo'n plannetje kun je jezelf in 30 dagen een nieuw patroon aanleren", weet de psycholoog.

Schakel een vriend of vriendin in

Iets anders wat stimulerend kan werken, is het inschakelen van iemand in je directe omgeving. "Vraag bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin of die je erop wil wijzen als je terugvalt in een gewoonte waar je vanaf wil. "

Dat het lukt, kan Van Genderen niet garanderen. "Maar als je gemotiveerd bent, een concreet plan opstelt én mensen uit je directe omgeving om hulp vraagt, heb je in ieder geval de juiste ingrediënten.

6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.