Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) laat ‘diepgravend onderzoek’ doen naar het gedrag van het bedrijf Dupont, meldt het AD. Er wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van het chemiebedrijf, waar gewerkt wordt met de giftige stoffen C8 (PFOA) en DMAc.

In oktober 2015 maakte EenVandaag al een item hierover:

Tussen 2005 en 2009 heeft Dupont Dordrecht het bloed van personeelsleden die werken in de fabriek in Dordrecht onderzocht op de aanwezigheid van PFOA. Vervolgens heeft EenVandaag de resultaten van dit onderzoek voorgelegd aan hoogleraar toxicologie Martin van den Berg: ‘De gehaltes die hier staan zijn schokkend, ten opzichte van de Nederlandse bevolking.’ 

Naar aanleiding van publicatie van FTM (Follow the Money) kondigde Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu destijds een RIVM-onderzoek aan. Dit onderzoek is nog steeds gaande en richt zich op de honderden inwoners van Dordrecht en Sliedrecht waarbij gekeken wordt naar de hoogte van C8-gehaltes in het bloed van de inwoners. 

Minister Asscher is echter van mening dat de situatie rondom deze kwestie zo ernstig is dat hij de uitslag van het onderzoek van het RIVM niet wil afwachten. Dit onderzoek duurt namelijk tot april van het volgende jaar. Het onderzoek dat Asscher wil instellen moet in november dit jaar al klaar zijn. De minister wil weten hoe het bedrijf zich heeft gedragen, daarnaast wil hij ook weten of instanties als de Arbeidsinspectie hun toezichthoudende en controlerende taak wel hebben uitgevoerd. 

Eind mei maakte EenVandaag ook een reportage over een andere kwestie rondom het chemiebedrijf. Tientallen vrouwelijke werknemers van Dupont Dordrecht proberen, via het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV, een schadevergoeding te krijgen voor hun werkzaamheden op de Lycra-afdeling. Zij zijn daar jarenlang blootgesteld aan het oplosmiddel DMAc, een giftige stof, met als gevolg zwangerschapsproblemen.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.