Het kabinet kondigt aan dat de PFAS-norm voor de bouw van 0,1 naar 0,8 microgram per kilo droge grond gaat. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks vindt die aanpak niet voldoende. "De PFAS-norm is niet het probleem, maar het gif zelf."

Sinds afgelopen zomer is PFAS onderwerp van gesprek. Bouwprojecten dreigen stilgelegd te worden doordat de stoffen in de bouwgrond te vinden zijn. Inmiddels zijn er tijdelijke regels ingevoerd die bepalen dat met PFAS vervuilde grond niet mag worden gestort op plekken waar schone grond ligt. Op die manier hoopt het kabinet te voorkomen dat meer grond vervuild raakt. Ook moeten bouwers vaker verdachte grond testen.

Pizzadozen, regenjassen en anti-aanbakpannen

PFAS is een verzamelnaam voor ruim 6000 verschillende chemische stoffen, waarvan er een aantal mogelijk kankerverwekkend zijn. De verschillende PFAS-stoffen zijn terug te vinden in alledaagse producten zoals pizzadozen, regenjassen en anti-aanbakpannen. Voor iedere stof gelden ook weer andere regels. De stoffen PFOS, PFOA en GenX zijn aangemerkt als 'zeer zorgwekkende stof'. Dat houdt in dat er strengere regels voor gelden en dat die stoffen niet zomaar in allerlei producten gebruikt mogen worden. Maar voor andere stoffen binnen de groep gelden deze eisen niet.

Bekijk ook

Suzanne Kröger, Kamerlid van GroenLinks, vindt daarom dat voor alle PFAS-stoffen dezelfde aanpak moet gelden. "Elke keer dat we de regels voor het ene gif strenger maken, dan verandert de producent iets en ontstaat er een ander gif dat weer gebruikt mag worden. We moeten de regels voor al deze stoffen in één keer aanpassen anders blijven we bezig het ene probleem op te lossen en het ander te creëren."

Het vijfpuntenplan van GroenLinks

Kröger komt daarom op 4 december in de Tweede Kamer met een 5-puntenplan om het gebruik van PFAS te verminderen. GroenLinks wil onder meer een verbod op voedselverpakkingen en cosmetica waar PFAS in wordt gebruikt. Ook moeten producenten duidelijk kenbaar maken wanneer mogelijk giftige stoffen in producten zitten en moet de productie van PFAS worden afgebouwd.

Kortom: het verhogen van de PFAS-norm voor de bouw vindt Kröger niet voldoende. "We kunnen blijven praten over een aanvaardbare norm maar we kunnen er natuurlijk veel beter voor zorgen dat we ons gebruik drastisch verminderen en op zoek gaan naar alternatieven. Uiteindelijk zijn ook onze bouwers daar echt mee geholpen."

info

Het 5-puntenplan van GroenLinks:

  1. Verbied op korte termijn het gebruik van PFAS in producten met een hoog risico voor blootstelling, zoals voedselverpakkingen en cosmetica.
  2. Verplicht producenten van PFAS-houdende producten om aan consumenten duidelijk te maken dat ergens PFAS-gif in zit.
  3. Producenten van PFAS hebben ketenverantwoordelijkheid: ze moeten zorgen dat PFAS-houdende producten en afval goed verwerkt worden en dat bijgehouden wordt in welk afval PFAS zit.
  4. Onderzoek en identificeer alle mogelijke bronnen van PFAS vervuiling en PFAS besmetting. Van de fabriek tot producten in winkels, afvalverwerking, transport en verspreiding via secundaire bronnen.
  5. Bouw PFAS-productie af en stop de uitstoot van lozingen van PFAS-giffen in water of uitstoot drastisch terug.

'Betekenisvolle eerste stap'

De bouw is wel tevreden met de maatregelen van het kabinet om de PFAS-norm van 0,1 naar naar 0,8 microgram per kilo droge grond te verhogen. "Het vooruitzicht dat een aanzienlijk deel van het werk dat stil lag door de PFAS-crisis weer van start kan stemt me positief", zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

"De minister zet een betekenisvolle eerste stap maar het is zaak dat ze volgende stappen blijven zetten." Verhagen geeft aan de ontwikkelingen "kritisch te blijven volgen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.