Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ziet niets in een gesprek met werkgevers die werknemers tegen hun zin ‘slapend’ in dienst houden.

Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van zijn partijgenoten John Kerstens en Grace Tanamal naar aanleiding van twee reportages van EenVandaag. 

In die reportages werd duidelijk dat zowel kleine als grote werkgevers zieke of arbeidsongeschikte werknemers min of meer gevangen houden in een spookcontract.

Ze doen dit om de transitievergoeding die ze na twee jaar ziekte verschuldigd zijn te ontlopen. Door het contract niet te ontbinden ontlopen werkgevers die vergoeding die kan oplopen tot maximaal 77.000 euro.

Slapend dienstverband

Uit cijfers die EenVandaag opvroeg bij de grote rechtsbijstandverzekeraars blijkt dat bij hen alleen vorig jaar al ruim duizend werknemers met een slapend dienstverband aanklopten. Het gaat daarbij niet alleen om kleine MKB-bedrijven die hun werknemers in dienst houden, maar ook multinationals als HEMA, Arriva en Ahold. 

De PvdA-Kamerleden Kerstens en Tanamal hadden Asscher gevraagd in gesprek te gaan met deze bedrijven om hen te wijzen op de onwenselijkheid van slapende dienstverbanden. Saillant detail is dat de moeder van de minister lid van de Raad van Commissarissen van Arriva is. Hoewel Asscher opnieuw aangeeft dat het slapend houden van dienstverbanden een voorbeeld van “onfatsoenlijk werkgeverschap” is, wijst hij de suggestie van zijn partijgenoten om in gesprek te gaan met de desbetreffende werkgevers van de hand. 

Volgens hem was zijn reactie in EenVandaag duidelijk. Hij wees daarin op een wettelijke regeling die in de maak is waarmee werkgevers een transitievergoeding voor zieke werknemers gecompenseerd kunnen krijgen. Die regeling gaat vanaf 2019 in en geldt met terugwerkende kracht. Arbeidsmarktdeskundigen zijn sceptisch of de wet gaat werken, omdat er geen prikkel is voor werkgevers om alsnog tot ontbinding van het contract over te gaan.

‘Contract ontbinden’

Asscher denkt daar anders over. Hij roept werkgevers in zijn beantwoording van de Kamervragen opnieuw op arbeidscontracten van blijvend zieke of arbeidsongeschikte werknemers te ontbinden. De minister wijst op het financiële risico dat werkgevers mogelijk lopen als ze het contract door laten lopen. 

Hoe langer een werknemer in dienst blijft, des te hoger de transitievergoeding oploopt en die vergoeding wordt dan niet helemaal gecompenseerd. De compensatie geldt tot het einde van de twee jaar doorbetaling bij ziekte. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.