Demissionair Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) roept werkgevers op om zwangere vrouwen niet anders te behandelen dan anderen. Dat komt volgens het College voor de Rechten van de Mens nog altijd te vaak voor. Om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan, begint er een landelijke campagne.

45% van de vrouwen heeft op de een of andere manier te maken met zwangerschapsdiscriminatie, volgens het College voor de Rechten van de Mens. Ze krijgen geen baan, kunnen hun contract niet verlengen en krijgen geen promotie.

Geen contract

Ilse van de Steege kreeg anderhalf jaar geleden te maken met deze vorm van discriminatie. Haar contract werd niet verlengd, terwijl ze goed functioneerde. Tijdens haar sollicitatie had Ilse al kenbaar gemaakt dat ze zwanger was. Collega's van haar kregen deze contractverlening wel. Ilse stapte naar het Collega voor de rechten van de Mens en kreeg gelijk.

Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, snapt dat de kleine ondernemer zich zorgen maakt over zwangere vrouwen in zijn of haar bedrijf. "Er is nog altijd heel veel onwetendheid over waar je als ondernemer recht op hebt als een vrouw zwanger is. Vaak schrikken kleine ondernemers en zien ze een scenario van omzetverlies voor zich. Kleine ondernemers met vier of vijf mensen in dienst proberen zwangerschappen flexibel op te vangen, maar vaak blijkt dat erg moeilijk."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.