Jarenlang werd er over geprocedeerd in de rechtszaal: een uitkeringsregeling voor zelfstandige ondernemers die in de periode 2004-2008 in verwachting waren. Ondanks het feit dat Lodewijk Asscher, de toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een regeling trof voor deze groep wachten ruim twintigduizend vrouwen nog altijd op hun geld. Tot grote frustratie van veel vrouwelijke ondernemers.

Lidwien Jansen is een van hen en zij begrijpt niet waarom het zo lang moet duren voor er nu eindelijk een uitvoeringsmaatregel komt. Ze besloot daarom deze Facebookpagina (“20.000 zwangere ZZP'ers zijn het wachten beu”) op te richten. 

De groep zwangere vrouwen viel volledig buiten het schip

In 2004 ontstond er als het ware een juridisch niemandsland voor zwangere ZZP’ers. Dat zit zo: destijds werd de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) afgeschaft. Hier zat onder meer een regeling in voor zelfstandigen die in verwachting waren. Op 4 juni 2008 ging de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (Wet ZEZ) in werking. Sindsdien kunnen zwangere zelfstandigen bij het UWV aankloppen voor een uitkering. Maar de groep vrouwen die tussen 2004 en 2008 zwanger waren vielen dus volledig buiten het schip. 

Comité VN-vrouwenbelang: Nederland heeft de zzp'ers gediscrimineerd

In 2005 stappen zeven van die benadeelde vrouwen naar de rechter samen met Proefprocessen Clara Wichmann en vakbond FNV. Verschillende keren wordt de eis afgewezen. In 2011 komt de kwestie zelfs voor de Hoge raad. Deze bepaalde dat het VN-verdrag waar de vrouwen zich op beroepen niet kan worden toegepast. Maar een paar jaar later bepaalt het comité dat het VN-vrouwenverdrag toetst dat Nederland de zzp’ers heeft gediscrimineerd. 

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: 'Er wordt aan gewerkt'

Toch blijft minister Asscher bij zijn standpunt. Tot de zomer van 2017. Dan oordeelt de Centrale Raad van Beroep dat het UWV ten onrechte heeft geweigerd om de vrouwen in aanmerking te brengen voor een zwangerschapsuitkering. In oktober 2017 zwicht minister Asscher alsnog: er komt een compensatieregeling voor 20.000 vrouwen à 5600 euro per persoon. Tot op heden is er nog altijd niets uitgekeerd. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan de uitvoering en moet er dit voorjaar nog een regeling komen.  
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.