“Liefie, heb je het gezien” Met haar eerste reactie stal een glunderende Ellen van Langen de harten van vele Nederlanders na haar overwinning op de Olympische Spelen van Barcelona. En reden tot glunderen had de kersverse kampioene. Een jaar eerder lag ze nog in de lappenmand. Samen met EenVandaag kijkt Van Langen terug op die onvergetelijke zomer van 1992.

Nadat ze op haar twintigste verhuisde vanuit Oldenzaal naar Amsterdam, werd ze bij de Amsterdamse Dames Atletiek onder de hoede van trainer Frans Thuys genomen. Met hem bereikte ze haar eerste successen, maar met Thuys ging ze ook door dalen. Ondanks een fenomenale looptechniek eiste de absolute topsport een zware tol; blessures lopen als een rode draad door haar carrière. In 1998 is ze de blessures zat en zet ze een punt achter haar loopbaan als actieve atlete.

Ze bleef echter in de atletiek. We zien Van Langen in haar nieuwe baan als atleten manager en organisator van evenementen als de FBK-games. EenVandaag gaat met Ellen van Langen naar het FBK-stadion om te praten over de weg naar de top, het leven als geplaagd sportvrouw en over haar carrière na de atletiek. Daar staat haar een verrassing te wachten.

De zomer van 1992: Ellen van Langen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.