Zwemmen, wielrennen en tot slot nog hardlopen: de triathlon. Ooit voorbehouden aan een select groepje atleten dat de grenzen wilde opzoeken, tegenwoordig hard op weg een heuse volksport te worden. De Nederlandse triathlonbond zag het aantal leden in de afgelopen tien jaar stijgen 10.000 leden naar 32.500 leden.

Ook in 2017 verwacht Rembert Groenman, voorzitter van de Nederlandse triathlonbond, een flinke stijging. "Deze sport is op dit moment helemaal hip", aldus Groenman. "De diversiteit en de enorme uitdaging zijn ontzettend mooi in deze sport." 

'Triathlon is de ultieme uitdaging' 

Thomas Sijtsma, journalist bij het Parool en het AD, is zelf nu zo een vier jaar triathleet op amateur basis. Hij vindt de triathlon de ultieme uitdaging. "Daarnaast is ook de afwisseling fijn. Als je maar een van de drie sporten beoefent kan er toch een behoorlijke eentonigheid optreden."

Rembert Groenman ziet ook een gevaar in de stijgende populariteit van de triathlon: mensen die zich slecht voorbereiden. "Voor een triathlon moet je goed trainen. Vooral het zwemonderdeel moet niet onderschat worden," aldus Groenman.  

Samenwerken met andere clubs 

Inmiddels kunnen veel van de bestaande triathlonverenigingen geen nieuwe leden meer aan. Groenman ziet wel een oplossing. "Wij als bond moeten de samenwerking gaan zoeken met atletiek en zwemclubs die ook een triathlonafdeling willen starten. Uit dat soort samenwerkingen valt nog veel meer te halen, zonder dat je bijvoorbeeld leden van elkaar afpakt." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.