De Tilburgse kermis is weer van start gegaan. Het evenement bestaat al 446 jaar, maar de resultaten vallen de laatste jaren tegen. Er komen minder bezoekers op af en de pachtgelden lopen terug. In hoeverre heeft dit volksfeest nog toekomst?

De Tilburgse kermiswethouder Erik de Ridder maakt zich ernstige zorgen. Hij is bezig met een strategisch plan om de kermis flitsender, vernieuwender en verrassender te maken, met als ambitie om de grootste en beste van Europa te zijn. 

Tilburg moet op de kaart gezet worden, met internationale uitstraling. Er moeten nieuwe doelgroepen aangeboord worden, er moet een festivalsfeer gecreëerd worden; de bezoeker moet een totaalbeleving ervaren.

Een heuse ‘leisure expert’, de oud directeur van de Efteling, is in de arm genomen om de gemeente te adviseren. De voorzitter van de Nederlandse Kermisbond Jan Boots is hier niet zo blij mee. Hij is bang voor een  'verhorecalisering' van de eeuwenoude culturele traditie. Hij vreest dat de kermis verwordt tot tot een groot pretpark, waarbij de biertenten vol zitten en de attracties onbezet. Dat raakt de boterham van de kermisexploitanten. 

In EenVandaag een reportage over de kermis van de toekomst. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.