In Nederland wonen 40.000 geadopteerde kinderen. Onder hen zijn duizenden adoptiekinderen uit het buitenland die niet weten waar ze vandaan komen. Veel van hen kwamen, met instemming van de overheid, op een schimmige manier terecht in Nederland. De zoektocht naar de oorspronkelijke ouders is erg kostbaar en zou voor rekening van de Nederlandse overheid moeten komen, dat zegt emeritus hoogleraar adoptie René Hoksbergen.

Hoksbergen stelt dat de Nederlandse overheid een verantwoordelijkheid heeft naar mensen die geadopteerd zijn. "Nederland heeft deze kinderen hier naartoe gehaald, dan moet je nu ook verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen", zegt hij. Het is een moelijk en kostbaar proces om je ouders terug te vinden in landen waar goede informatie ontbreekt als er al informatie is. Daarom zou de Nederlandse overheid volgens Hoksbergen DNA-onderzoek moeten faciliteren zodat geadopteerden hun oorspronkelijke ouders kunnen vinden.


Opsporing van oorspronkelijke ouders: 25.000 euro
 
De Libanese Steven Sonneveld werd 35 jaar geleden met zijn broer ter adoptie afgestaan. "Ik ben afgeleverd in een hotel in een doos. Mijn papieren zijn vervalst. Data kloppen niet, in mijn geval rammelt het aan alle kanten. Verbazingwekkend dat de regering de papier heeft geaccordeerd en ondertekend." Samen met zijn broer richtte hij de stichting Children of the Cedars op om de Libanese overheid te dwingen hen te helpen met hun zoektocht naar hun ouders.

KIJK & LEES:

Steven is minstens 25.000 euro kwijt aan zijn zoektocht naar sporen van zijn biologische moeder. Dat geld besteedde hij onder meer aan vliegreizen, verblijf en DNA-onderzoek. Ook hij vindt dat Nederland een verantwoordelijkheid heeft om hem te compenseren in zijn kosten omdat zijn schimmige adoptieprocedure met instemming van Nederland plaats vond.

Opsporen via DNA-tests
 
Met DNA je ouders opsporen of je vermiste adoptiekinderen vinden. Hoe doe je dat? In Texas wordt DNA materiaal verzameld in de Family Tree International DNA databank. Iedereen die iemand zoekt kan daar zijn of haar DNA naartoe sturen. "Op den duur zou het het ideaal zijn als iedereen daar uit zou kunnen putten," zegt Sigrid Deters, filmmaker en expert in adoptiezaken. “Als iedereen zijn DNA afstaat aan databanken kunnen wereldwijd adoptiekinderen en ouders die een kind hebben afgestaan elkaar vinden.” 
 

Het zijn vaak de kosten niet om als zoekend adoptiekind DNA af te nemen van jezelf. De kosten komen pas als je één of meerdere keren naar je land van herkomst moet vliegen en je DNA-tests voor mensen gaat betalen die op hun beurt op zoek zijn naar hun verdwenen kind. Jij weet niet wanneer je matcht. Soms moet iemand meerdere keren naar een ver land reizen om bij potentiële biologische ouders DNA af te nemen. 
 
De Nederlandse Stichting Plan Angel maakt gebruik van DNA-databases. Op deze manier gaan DNA-uitkomsten niet verloren. De organisatie deelt in Colombia DNA-kits uit aan ouders die op zoek zijn naar hun verdwenen kind. De stichting helpt de vaak arme zoekende ouders hun DNA op te sturen.
 
Juriste Dewi Deijle stelt namens Stichting Mijn Roots  de overheid aansprakelijk voor de kosten die geadopteerden uit Indonesië moeten maken om hun biologische ouders te vinden. De stichting stuit op grote misstanden in de adoptieprocedures die tot 1983 liepen. Ook zij vindt dat de regering moet opdraaien voor de kosten rond de DNA-opsporing van biologische ouders. De Indonesische regering had Nederland herhaaldelijk verzocht om maatregelen te nemen voor beter toezicht en controle, omdat de grote vraag naar baby’s aantoonbaar leidde tot lucratieve handel. Nederland wilde adoptiebemiddeling vanuit Nederland echter vrij houden voor particulier initiatief. In 1983 sloot de Indonesische regering de deuren voor adoptie naar het buitenland.

Reactie Minister Dekker van Rechtsbescherming:

Minister Dekker van Rechtsbescherming liet vorige week weten dat de Nederlandse Overheid niet verantwoordelijk is voor zoektochten naar herkomst. De zogenaamde ‘zendende’ landen van herkomst moeten informatie geven over de procedures en dossiers. Geadopteerde kinderen mogen volgens Dekkers wel gratis inzage in de dossiers die hier in Nederland liggen, als ze er liggen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.