Vertrouwen. Dat zal het thema zijn van de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Van oudsher is deze toespraak vrij behoudend, al waren sommigen ontevreden met enkele kerstwensen van de vorstin, de afgelopen jaren. Toen de Koningin sprak over een toenemende individualisering en daarmee wees op de sociale media, leidde deze uitspraak tot een protestactie van facebookers en twitteraars die wilden bewijzen dat sociale media juist mensen samen kunnen brengen. Is de kersttoespraak van de Koningin niets meer dan een oubollig praatje of is Majesteit juist enorm bijdetijds?

Kan de toespraak eigenlijk niet wat speelser? Volgens Dorine Hermans, koningshuisdeskundige, wel. Zij wijst naar de Britse koningin: met Kerst laat die in een soort mini-documentaire zien wat de koninklijke familie het afgelopen jaar zoal heeft gedaan. Bovendien zou de Koningin wel eens een anekdote kunnen opnemen in haar toespraak, aldus Hermans. Ook Jim Stolze van TEDx zou graag een verandering zien; hij zou liever een meer menselijk gezicht zien in de toespraak van de koningin.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.