De cast van de politieke serie ‘The West Wing’ komt weer bijeen om campagne te voeren voor Hillary Clinton. Tegelijkertijd is er een spotje gepresenteerd waarin veel Hollywoodsterren de kiezer oproepen toch vooral niet op Donald Trump te gaan stemmen. Hollywood mengt zich in de verkiezingscampagne.

In Nederland zal je dit niet snel zien, maar in Amerika is het vrij gewoon dat acteurs zich uitspreken voor een kandidaat.

De steun gaat zonder uitzondering uit naar de Democratische kandidaat. Ook nu weer.

In het spotje waarschuwen de sterren voor Trump en de cast van The West Wing (een populaire politieke serie uit de jaren 1998-2006; voorloper van het populaire House of Cards) gaat campagne voeren voor Clinton in de belangrijke battleground staat Ohio.

Is dit nieuw, de inzet van Hollywood in de presidentiele verkiezingscampagne?

Nee, het gebeurt al jaren.

In de eerste campagne van, toen nog senator, Barack Obama in 2008 droeg de inzet mede bij tot het imago van coollness. Talkshow-ster Oprah Winfrey kondigde Obama aan op een verkiezingsrally, en popartiesten zetten zijn speech op muziek. Het gaf Obama’s campagne de extra hippe push. Daar wilde je bij horen.

Obama bleef als president ook Hollywood inzetten. Zo werkte de cast van The West Wing mee aan campagnes van het Witte Huis.

Obama is niet de eerste president die dit doet.

De Kennedy’s haalden in hun tijd al veel sterren naar het Witte Huis om het presidentschap meer glamour te geven en ook president Ronald Reagan (zelf oud-acteur) zette die lijn door.

Niet alleen politiek zet Hollywood in; andersom gebeurt ook. Acteur Michael Kelly (Doug Stamper in de Netflix-serie House of Cards) gebruikte zijn bekendheid om meer aandacht te vragen voor ouderenhulp. Actrice Mary McCormack trommelde haar collega’s van The West Wing op om belangeloos een spotje op te nemen voor de verkiezingscampagne van haar zus, kandidaat voor het Michigan Supreme Court Bridget McCormack.

Maakt de inzet van Hollywoodacteurs uit?

Dat is moeilijk te zeggen. Vanuit de campagneteams is de keuze logisch. Hollywoodsterren zijn bekend en hebben op een groep kiezers meer invloed dan een politicus of onbekende vrijwilligers die van deur tot deur gaan.

De bemoeienis van Hollywood kan echter beide kanten uitslaan; de campagneteams gokken op de coollness-factor die van Hollywood uitgaat; de glamourwereld, de hipheid van de sterren; daar wil je als kiezer toch bijhoren?

Maar in de kleine staten in het Midden Westen wordt Hollywood vooral gezien als elitair, aanstellerig, nep en een oppervlakkige wereld waar je juist niet bij wil horen. In Republikeinse kringen wordt vaak beweerd dat Hollywood en de Democratische Partij vaak onder één hoedje spelen en samen de politieke agenda bepalen.  Het roept aversie op. De aversie tegen elite en establishment is dit jaar groter dan ook.

Zullen de anti-trump spotjes van Hollywood effect sorteren of juist Trump in de kaart spelen?

Nog  zeven weken, dan weten we het. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.