Volgens Hans de Boer (VNO-NCW) verspreidt Jesse Klaver (GroenLinks) nepnieuws over de CO2-aanpak van bedrijven. De Boer zegt dat de industrie straks een derde van de CO2-vermindering voor haar rekening, meer dan Klaver beweert.

Wat klopt er van die uitspraak? Hoogleraar Energietechnologie David Smeulders ziet dat er nog wel wat af te dingen valt op de cijfers van Hans de Boer. "Als je naar het concept-klimaatakkoord kijkt zie je dat de industrie voor zo'n 25 procent verantwoordelijk wordt voor de CO2-reductie. Dat is net zoveel als hun uitstoot, niet meer en niet minder".

CO2-heffing

Twee dagen geleden diende Klaver een initiatiefwet in voor CO2-belasting voor de industrie. Hij speelde het scherp. Als die CO2-heffing er niet komt, zal Klaver de coalitie in de kamer niet aan meerderheden helpen. Maar helpt zo'n energieheffing ook echt tegen de uitstoot van CO2?

Volgens hoogleraar Klaas van Egmond wel. Van Egmond is hoogleraar Milieukunde en Geowetenschappen en heeft een lange carrière bij het RIVM, het Planbureau van de Leefomgeving en de SER. Volgens hem is er al decennia lang wetenschappelijke consensus over dat alleen CO2-belasting een serieuze maatregel is die zorgt voor het terugdringen van CO2. Daarnaast is wat Van Egmond betreft de enige rechtvaardige maatregel: "Of het nou voor de kachel, de auto of de fabriek is, iedere molecuul CO2 heeft dezelfde werking op de aardruimte. Belasten naar vervuilen is dus het meest rechtvaardig."

Feit of Fictie: dringt de industrie een derde van de CO2 terug?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.