De Russische president Poetin waarschuwt, als het gasconflict met de Oekraïne uit de hand loopt het Westen ook een probleem heeft. Is dat waar? Wat gebeurt er als Rusland de gaskraan dichtdraait? 

Er is geen probleem, zegt minister Kamp, de kleine gebruiker krijgt voorrang en we hebben zelf gas dus in de kou komen we niet te staan. Maar dat is een kortzichtige gedachte, zeggen experts.

Afhankelijker

Iedere euro die wordt gestopt in extra capaciteit die we aanleggen om het Europese gasknooppunt te worden maakt ons afhankelijker van Russisch gas. En Eneco doet er nog een schepje bovenop, nu we op het punt staan onze gasnetten te vernieuwen. We moeten van aardgas af, vindt Eneco. Een opvallend standpunt van een energiemaatschappij dat zelf gas verkoopt en sinds kort ook in Nederland directe concurrentie krijgt van de Russen.

Toekomst gas in Nederland

Het Russische gasbedrijf GazProm pikt steeds meer zakelijke gasklanten weg bij de gevestigde orde. Wat is de toekomst van gas in Nederland? We spreken hierover met onder andere Laurens Jan Brinkhorst, die als minister van Economische Zaken aan de wieg van het akkoord stond. En met Peter Polder, auteur van het onderzoek De prijs van gas.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.