Als Saoediër van je geloof afvallen is streng verboden en kan de doodstraf betekenen. Toch is de Saoedische twintiger Hassan openlijk atheïst. Hij vertelt er zelfs over in video’s die hij online deelt. Dat kan, nu hij in Nederland woont.

Van jongs af aan is Hassan kritisch tegenover zijn geloof. "Ik werd door mijn vader gedwongen om iedere dag te bidden. Het voelde alsof ik gehersenspoeld werd, terwijl ik eigenlijk nog buiten zou moeten spelen als een kind." Zowel thuis als op school, waar hij leerde over het islamitische recht, werden twijfels over zijn religie niet getolereerd.

Doodstraf of zweepslagen

Vijf jaar geleden kreeg Hassan de kans om naar Nederland te komen om geneeskunde te studeren. Ondertussen is terugkeer naar Saoedi-Arabië geen optie voor hem. Vanuit Nederland kan hij zich eindelijk niet alleen identificeren als atheïst, maar ook als biseksueel. "In het gunstigste scenario zouden ze mij meteen arresteren op het vliegveld. Dan zou ik een lange gevangenisstraf krijgen met veel zweepslagen. Maar de doodstraf is ook niet ondenkbaar."

Nu hij in Nederland woont, waar hij asiel heeft aangevraagd, is hij uitgesproken in zijn kritiek. Dit doet hij in filmpjes die hij op sociale media plaatst. In één video legt hij uit waarom hij de islam de rug toekeert: "Het is een achterlijke religie die ver van de werkelijkheid staat. Het zorgt ervoor dat mannen in landen als Saoedi-Arabië vrouwen mishandelen in de naam van religie. Ik hoop dat anderen, net als ik, de islam zullen verlaten."

Beter persoon geworden

Het filmpje van Hassan is veelvuldig gedeeld op sociale media en honderdduizenden keren bekeken. Ook zijn familie in Saoedi-Arabië kreeg het fragment onder ogen. "Mijn gezin is kwaad en teleurgesteld. Tegenover kennissen deden ze alsof ik psychiatrische klachten had. Ik zei dat afvalligheid juist de verlossing is voor zulke problemen. Ik ben er een beter persoon van geworden."

Op zijn filmpjes krijgt Hassan duizenden, veelal negatieve, reacties vanuit Saoedi-Arabië. Reacties als: 'Kom terug naar Saoedi-Arabië, dan onthoofden we je', en 'Jou staat een wrede dood tegemoet' ziet hij voorbij komen. Ondanks de vele beledigingen en doodsbedreigingen heeft hij geen spijt van zijn uitlatingen. "Voor mij bevestigen de reacties dat de islam een gewelddadige religie is die het leven van mensen ellendig maakt."

Lees ook

Hoopgevend

Hassan is niet de enige jongere die het leven in Saoedi-Arabië met zijn verstikkende regels onhoudbaar vindt. De 18-jarige Rahaf werd wereldnieuws nadat zij haar familie ontvluchtte. Via Twitter riep ze de hulp in van de internationale gemeenschap en binnen een week kreeg ze asiel toegekend in Canada. "Het is hoopgevend", zegt Hassan. "Maar het legt het onrecht van Saoedi-Arabië ook bloot. Vrouwen vluchten niet omdat het leven in het buitenland ze leuk lijkt, maar omdat het leven in Saoedi-Arabië ondraaglijk is."

Hassan heeft een grote prijs moeten betalen voor zijn nieuwe leven. Zijn familie heeft hem verstoten en zijn vrienden willen niks meer met hem te maken hebben. Maar het was het waard, zegt hij, om zijn identiteit te kunnen omarmen. "Ik heb veel verloren, maar ik heb daar mijn autonomie voor teruggekregen. Wat heb je eraan als je een leven leidt op basis van leugens? Ik heb mezelf gevonden."

Als Saoediër van je geloof afvallen is streng verboden en kan de doodstraf betekenen. Toch is de Saoedische twintiger Hassan openlijk atheïst. Hij vertelt er zelfs over in video’s die hij online deelt. Dat kan, nu hij in Nederland woont.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.