De meest bizarre verhalen gaan rond over de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die op het Saoedische consulaat in Turkije is vermoord.

Jamal Kashoggi is een van de weinige journalisten die zich kritisch durft uit te laten over het Saoedische regime. Dat is niet zonder gevaar. Vandaar dat Khashoggi politiek asiel heeft gekregen in de Verenigde Staten. Aan het begin van de maand liet de journalist zich verleiden tot een afspraak in het Saoedische consulaat in Turkije. Sindsdien is hij niet meer gezien.

Lees ook:

Over zijn verdwijning gaan de wildste verhalen de rondte. Zo publiceerde de Amerikaanse nieuwszender CNN dat medewerkers van het Saoedische consulaat een dubbelganger hebben ingehuurd om de moord op Khashoggi te maskeren. Met een wisseltruc wilden de Saoedi volhouden dat de journalist veilig het consulaat zou hebben verlaten.

Saoedische regering: ‘het was een ongeluk’

In eerste instantie ontkende de Saoedische regering dan ook iets te maken hebben met de dood van Khashoggi. Maar inmiddels is er een persverklaring afgegeven dat er tijdens het verhoor een vechtpartij is uitgebroken waarbij de Amerikaans-Saoedische journalist het leven heeft gelaten. De medewerkers van het consulaat zouden zo geschrokken zijn toen Khashoggi overleed, dat ze probeerden hun daad te verbergen voor de staatshoofden.

Lees ook:

Wat er precies in het consulaat heeft afgespeeld wordt uitgezocht door de Turkse autoriteiten. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Naar verluid komt de Turkse president Erdogan dinsdag met een persconferentie over de uitkomsten van het onderzoek.

Verschillende landen, waaronder Duitsland, hebben wapenleveranties aan Saoedi-Arabië stilgezet. Donald Trump reageert tot dusver redelijk terughoudend.

Twitterbots verspreiden nepnieuws over Kashoggi

Ondertussen draait de PR-machine van de Saoedische regering op volle toeren. In 2017 gaf de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman 27 miljoen dollar uit aan een social mediacampagne.

Kennelijk was er dit jaar ook wat budget over om twijfel te zaaien rondom de betrokkenheid van de kroonprins bij de moord op Khashoggi. Twitter maakte afgelopen week bekend dat er honderden nepaccounts zijn verwijderd die alternatieve verklaringen voor de dood van Khashoggi verspreidden.

Kroonprins condoleert de zoon van Kashoggi

De familie van Jamal Khashoggi zit nog altijd in zak en as. Kashoggi’s vrouw wachtte zelfs 10 uur buiten het consulaat totdat haar man naar buiten zo komen. Iets wat dus nooit gebeurd is. In de tussentijd wordt de familie heen en weer geslingerd van het ene bizarre verhaal naar het andere.

Ondertussen probeert de kroonprins van alles om zijn onschuld te bewijzen. Zo belde hij vanochtend de zoon van Jamal Khashoggi op om hem te condoleren met zijn verlies.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.