Neelie Kroes heeft zich teruggetrokken als lid van de adviesraad van een prestigeproject van de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman. Reden is de mogelijke betrokkenheid van de kroonprins bij de verdwijning van een kritische journalist.

Neelie Kroes bevestigt aan EenVandaag dat ze uit de adviesraad is gestapt, zo lang niet duidelijk is wat er met de journalist is gebeurd. "In verband met de recente ontwikkelingen, schort ik mijn deelname aan het NEOM op. Of ik weer zitting zal nemen in de adviescommissie hangt af van de informatie die de komende tijd naar buiten komt over de verdwijning van Jamal Khashoggi", schrijft Neelie Kroes. Er zijn sterke aanwijzingen dat Khashoggi op gruwelijke wijze is vermoord.

Regime in verlegenheid

De verdwijning van journalist Jamal Khashoggi heeft het Saoedische regime in grote verlegenheid gebracht. Niet alleen bij de pers en de diplomatie groeit de verontwaardiging, ook buitenlandse 'vrienden' van kroonprins Mohammad Bin Salman twijfelen of zij zich nog willen inlaten met het regime.

info
clock 12-10-2018 15:08

Op 18 november en 9 december staan er twee handelsmissies gepland naar Saoedi-Arabië. De reis in november is speciaal bedoeld voor ondernemers en specialisten in afvalbeheer. De missie in december is een bredere handelsreis en zal ook naar de Verenigde Arabische Emiraten gaan. Op de laatste missie reist ook minister Kaag mee. EenVandaag vroeg het ministerie van buitenlandse zaken of deze missies worden heroverwogen nu er zoveel onduidelijkheid is over de vermissing van Jamal Khashoggi. Het ministerie meldt: 

- De berichten zijn zeer zorgwekkend 

- Het kabinet vindt het van groot belang dat er goed onderzoek komt naar de feiten 

- Het kabinet probeert zelf zoveel mogelijk feiten te inventariseren 

- Het bezoek aan Saudi Arabië staat gepland in een lange lijst van landen, die belangrijk zijn voor de economische betrekkingen. 

- Maar uiteraard wordt er altijd rekening gehouden met actuele ontwikkelingen. 

Dinsdag werd een lijst bekend van buitenlandse prominenten, onder wie Kroes, die hun naam hebben verbonden aan een project waarmee de kroonprins zich op de kaart wil zetten. Voor Kroes stapten voormalig Amerikaanse Minister voor Energie Ernest Moritz en Google-bestuurder Dan Doctoroff al op. 

500 miljard

Bin Salman wil zich met het megaproject NEOM als een vernieuwer op de kaart zetten. Voor 500 miljard dollar moet er een totaal nieuwe stad ontwikkeld worden, op basis van de nieuwste inzichten op het gebied van technologie en duurzaamheid. Volgens het promotiefilmpje wordt het een plek met een wereldwijde mix van culturen. "We laten de wereld zien hoe je de problemen van deze tijd aanpakt."

LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.