Welke Saoedi durft nog kritiek te hebben op kroonprins Mohammad Bin Salman? Jamal Khashoggi, die bekend stond als gematigd criticus van de Saoedische kroonprins, wordt vermist sinds hij op klaarlichte dag het consulaat van zijn land in Istanbul is binnengelopen. Inmiddels zijn er steeds meer aanwijzingen dat hij zou zijn vermoord. Zo zou de Turkse opsporingsautoriteiten beschikken over audio-opnames die daarop wijzen, gemaakt door Khashoggi met zijn smartwatch.

De angst is inmiddels groot bij dissidenten in Saoedi-Arabië en in het buitenland. Toch gaan sommigen door met hun verzet tegen het bewind van de kroonprins, zoals de Saoedische komiek en mensenrechtenactivist Ghanem al-Dosary. Zijn satirische filmpjes op YouTube trekken miljoenen kijkers. Daarin drijft hij regelmatig de spot met kroonprins Bin Salman, die hij heeft bestempeld met de koosnaam ‘ongeleid projectiel’.

‘Van mij maken ze kebab’

Al-Dosary woont sinds jaren in Londen, in zelfopgelegde ballingschap. Het zou hem niets verbazen als blijkt dat de vermiste journalist Khashoggi inderdaad is vermoord na zijn bezoek aan het Saoedische consulaat in Turkije: “Zelf zou ik absoluut niet een Saoedische consulaat of ambassade ingaan. Ik zou de Saoedi’s nooit vertrouwen. Ze hebben een lange geschiedenis van gijzelingen. Er zijn zelfs drie vermiste prinsen waar al jaren niks van is vernomen.” 

Met zijn kritische uitlatingen over het Saoedische koningshuis weet Al-Dosary dat ook hij risico loopt. Onlangs werd hij nog op straat aangevallen door twee mannen die zijn kritiek op de kroonprins niet konden waarderen. Vergeleken met de gematigde journalist Khashoggi, gaat de kritiek van Al-Dosary op het koningshuis een stuk verder. “Als de Saoedi’s bereid zijn Khashoggi te vermoorden en in stukken te hakken, zullen ze van mij kebab willen maken.”

Onbevreesde stem tegen Saoedi-Arabië 

De vermissing en vermoedelijke moord op de journalist Khashoggi is volgens Al-Dosary een nieuwe stap in de Saoedische aanpak van critici. “Het feit dat ik overdag in Londen ben aangevallen en dat Khashoggi op klaarlichte dag is verdwenen, laat zien dat de Saoedi’s onder leiding van de kroonprins tot alles bereid zijn om de mond te snoeren van iedereen die het niet met hen eens is.”

Toch blijft Al-Dosary een onbevreesde stem tegen de kroonprins Bin Salman. “Dagelijks krijg ik berichtjes van Saoedi’s die mij bedanken voor mijn werk. Er zijn miljoenen Saoedi’s die lijden en zij hebben een stem nodig die voor hen spreekt. Voor die mensen wil ik dit risico wel nemen.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.