Neelie Kroes is lid van de adviesraad van een enorm prestigeproject van de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman, die onder vuur ligt wegens de verdwijning van een kritische journalist. Mogelijk is de journalist op gruwelijke wijze vermoord.

Kijk & Lees ook:

De verdwijning van journalist Jamal Khashoggi brengt het Saoedische regime in grote verlegenheid. Niet alleen bij de pers en de diplomatie groeit de verontwaardiging. Ook buitenlandse ‘vrienden’ van kroonprins Mohammad Bin Salman twijfelen of zij zich nog willen inlaten met een regime dat zo brutaal afrekent met critici.

Dinsdag werd een lijst bekend van buitenlandse prominenten, waaronder Kroes, die hun naam hebben verbonden aan een prestigeproject waarmee de kroonprins zich op de kaart wil zetten. Twee van hen zijn nu al opgestapt. Zoals Ernest Moritz  een voormalig Amerikaanse Minister voor Energie. Hij stapte uit de adviesraad van NEOM, het project van Prins Salman.

In een verklaring aan Business Insider zegt Moritz: "Gegeven de huidige gebeurtenissen schort ik mijn medewerking op, en begin pas weer als alle feiten rond de verdwijning zijn opgehelderd." Google-bestuurder Dan Doctoroff bedankte deze week om dezelfde reden voor de eer. 

Hoe lang blijft Neelie Kroes achter de Saoedi’s staan?

De NEOM is een prestigeproject van 500 miljard dollar: de ontwikkeling van een totaal nieuwe stad op basis van de nieuwste inzichten op het gebied van technologie en duurzaamheid. Volgens het promotiefilmpje wordt het een plek met een wereldwijde mix van culturen. "We laten de wereld zien hoe je de problemen van deze tijd aanpakt."

Bin Salman wil zich met het megaproject als een vernieuwer op de kaart zetten. Maar hoe geloofwaardig is dat, nu de kroonprins laat zien af te rekenen met elke vorm van kritiek, en mogelijk zelfs de opdracht gaf een journalist op bezoek in een buitenlandse ambassade te laten vermoorden? Het is nu de vraag hoe lang Kroes haar naam nog wil verbinden aan die van de Saoedische prins.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.