"Hier kunnen we behoorlijk wat ballen van kopen." Bij de lokale voetbalclub Olympia'18 in Boxmeer zijn ze dolblij met het succes van de Oranjevrouwen. Elke dag langer in het toernooi betekent namelijk meer geld voor de clubkas.

Twee van de succesvolle Oranjespeelsters hebben in hun jeugd bij Olympia'18 gevoetbald. En dat wordt beloond door de FIFA. In totaal heeft de voetbalfederatie een bedrag van 8,5 miljoen dollar (zo'n 7,5 miljoen euro) beschikbaar gesteld dat verdeeld mag worden onder de clubs waar de talenten zijn opgeleid.

393 euro per dag

Bij Olympia'18 speelden in een ver verleden Lieke Martens en Kika van Es. En dat betekent kassa voor de club. Per dag dat een speelster op het WK aanwezig is (dus ook de rustdagen) is 393 euro beschikbaar. De helft daarvan gaat naar de club waar de speelster nu speelt. Dat zijn vaak de grotere clubs als Arsenal en Barcelona.

Maar die andere helft wordt verdeeld tussen de clubs waar de speelsters tussen hun 12de en hun 22ste speelden, zoals in dit geval Olympia'18. Penningmeester Luuk Vloet denkt dat het bedrag dat de club zal krijgen op kan lopen tot 5000 euro. "Maar daar moet waarschijnlijk nog wel belasting over betaald worden."

De clubleiding van Olympia'18 vertelt over oud-spelers Kika en Lieke, en de speciale premie die ze dankzij hun WK-succes krijgen.

Nieuw materiaal

Voorzitter Fons Görts van Olympia'18 is vooral heel trots op Lieke en Kika, en het feit dat ze zo zover zijn gekomen in het toernooi. "Dat is natuurlijk fantastisch. En ze zijn in onze jeugdopleiding begonnen."

Hoewel het bedrag dat de club krijgt niet enorm zal zijn, is het hoe dan ook een welkome aanvulling op de begroting. "We worden er niet direct rijk van als club, maar we kunnen hier een behoorlijk aantal ballen van kopen", zegt Görts. "Het geld is meer dan welkom."

LiekeKika
Bron: ANP
Lieke Martens en Kika van Es op weg naar een training tijdens het WK.

Geld naar het vrouwenvoetbal

Waar Olympia'18 erg blij is met het 'FIFA Women's World Cup Club Benefits Programme', is de regeling niet bij iedereen bekend. Wanneer EenVandaag belt met SV Saestum, waar keepster Sari van Veenendaal ooit speelde, is de reactie dan ook verrast. "Dank voor de tip, onze penningmeester is aan het rekenen geslagen!"

"Wij hebben altijd geïnvesteerd in vrouwenvoetbal", zegt voorzitter Raymond Lamphen. "We hebben een rijke historie als het gaat om vrouwenvoetbal. We zijn al 8 keer landskampioen geweest. Het geld dat we krijgen zal zeker ten goede komen aan het vrouwenvoetbal."

Lees ook

Tv-reportage: dankzij het WK-voetbal rinkelt de kassa van deze Boxmeerse voetbalclub

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.