Vrijdag begint het WK Voetbal voor de Oranje leeuwinnen. Vanavond speelt het mannenelftal in de Nations League. De eerste 'strijd' hebben de vrouwen al gewonnen: ze genieten een stuk meer vertrouwen dan de mannen.

Maar liefst 84 procent heeft vertrouwen in de vrouwen van Oranje. De mannen kunnen rekenen op een vertrouwenscijfer van 65 procent. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 18.000 deelnemers. Mannelijke deelnemers, die zichzelf vaak zien als betere voetbalkenners dan vrouwen, geven aan zelfs 90 procent vertrouwen te hebben in het vrouwenelftal.

Lees ook

Vertrouwen in mannen van Oranje is lager geweest

Tweederde vertrouwen in de mannen van Oranje, dat klinkt misschien wat laag. Maar het is nog veel lager geweest. Vorig jaar nog, vlak voor het WK Voetbal waar Nederland niet aan meedeed, was het vertrouwen slechts 22 procent.

Opiniepeiler Gijs Rademaker: "Jaren lang peilden we hele lage vertrouwenscijfers rond de 20 procent, vergezeld van kritiek over spelers die 'veel verdienen en niks klaarmaken', maar ik kan je zeggen: dat is voorbij. Deze score van 65 procent is een groot contrast met de jaren ervoor. De resultaten in de Nations League, tegen topteams als Duitsland en Frankrijk hebben mensen het gevoel gegeven dat er weer een team staat dat wil winnen."

'We plaatsen ons voor het EK'

Dat stijgende vertrouwen zien we ook terug als we vragen naar het vertrouwen in de kwalificatie voor het EK 2010, dat deels in eigen land wordt gespeeld. Driekwart (74 procent) van de deelnemers denkt dat de mannen zich daar wel voor zullen plaatsen.

Steeds meer meiden gaan op voetbal, aantal jongens daalt

De KNVB ziet al jaren dat meer meisjes zich aanmelden bij een voetbalvereniging. In vijf jaar tijd is het aantal bij de junioren gestegen van 84.167 naar 96.745, een stijging van 15 procent. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat de dames van Oranje zo populair zijn.

Tegelijkertijd daalde het aantal jongens die lid waren van een voetbalclub in vijf jaar met circa 3 procent, een dalende trend die al vanaf 2016 gaande is. De KNVB laat in een reactie weten dat deze daling 'hun aandacht' heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.