Het is d-day voor Willem Holleeder vandaag bij de rechtbank in Amsterdam. De 56-jarige crimineel staat voor het eerst voor de rechter voor de betrokkenheid voor in ieder geval twee moorden. Het net rond Holleeder sluit zich nu ook zijn zussen en ex-vriendin zeer belastend verklaren.

Schokkende details ontmaskeren de zogenaamde topcrimineel definitief. 

Vandaag staat Holleeder voor de rechter voor betrokkenheid bij de moorden op ondernemer Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Ook zou hij leidinggeven aan een criminele organisatie die tot doel heeft moorden.

Sonja en Astrid Holleeder 

De verklaringen van de drie vrouwen zijn opgenomen in het strafdossier van ‘de Neus’. Ze verklaren zeer uitgebreid over ook een aantal moorden die hem nog niet tenlasten worden gelegd. Namelijk die op zijn zwager en vriend Cor van Hout, vastgoedhandelaar Willem Endstra en Sam Klepper. Ook voor deze drie liquidaties is de opdrachtgever niet gepakt. Het drietal zegt te weten dat Holleeder erachter zit.

In De Telegraaf zei Holleeders zus Sonja: ‘Hij maakte ons leven tot een hel, waaruit geen ontsnappen mogelijk was. Hij dreigde niet alleen ons te vermoorden, maar ook mijn twee kinderen zouden eraan gaan. Om aan te geven hoe krankzinnig hij geworden is: hij bracht het als een gunst dat ik zelf mocht kiezen wie van mijn twee kinderen hij als eerste zou laten doodschieten.’

NRC Handelsblad publiceerde een uitgebreid interview met Astrid Holleeder, zijn oudste zus. Zij bouwde volgens de krant in de loop der jaren een vertrouwensband op met haar broer om belastend materiaal te verzamelen. 'Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders. Ik geef hem levenslang.'

Nieuwe getuigen

Het Openbaar Ministerie heeft behalve de drie vrouwen, nog meer getuigen in de omvangrijke zaak ‘Vandross’. Vorige week maakte EenVandaag bekend dat de getuige Hidr K. ook gevoegd is in het dossier. Deze getuige zegt dat een aantal geruchtmakende onderwereldmoorden gepleegd zijn onder de regie van drie maffiakopstukken die daarbij nauw met elkaar samenwerkten: Willem Holleeder, Dino S. en de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis. 

Het Openbaar Ministerie zegt Hidr K. een betrouwbare getuige te vinden. “Hij heeft niet om een tegenprestatie gevraagd van ons. Hij heeft geen geld gevraagd, hij heeft niet om strafvermindering gevraagd. Wel heeft hij gevraagd om bescherming en aangezien wij hem van belang vinden in het onderzoek naar Holleeder, bieden we hem die bescherming,” aldus het OM.

Behalve de vrouwen en Hidr K., hebben ook kroongetuigen Fred Ros en Dino S. belastend verklaard over Holleeder.

Fascinatie

Met de verklaringen van de zussen lijkt het beeld van ‘knuffelcrimineel’ definitief ten einde. De organisator van de Holleeder- tour in Amsterdam heeft gezegd dat hij ermee stopt nu bekend is geworden wat de ware aard van Holleeder is. Toch ageren verschillende mensen al jaren tegen het ‘op het schild hijsen’ van de crimineel in de periode na zijn vrijlating. Zeker na zijn medewerking aan College Tour van Twan Huijs was er veel kritiek. Ook de foto’s van BN’ers met Holleeder veroorzaakten ophef.

Over deze fascinatie spreken we met Kees Sietsma, oud- hoofdinspecteur ten tijden van de Heikenontvoering. En we spreken met Pieter Bas Korthuis, scenarioschrijver van de hit- misdaadserie Penoza. 

EenVandaag-verslaggever Bram de Waal is vandaag bij de zitting voor een live-verslag. Volg zijn tweets rechtsboven deze pagina.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.