De internationale autosportfederatie FIA stelt een onderzoek in naar de zware crash afgelopen zaterdag op het Circuit van Zandvoort. Het ongeluk gebeurde tijdens de ‘Historic Grand Prix’, met nostalgische Formule 1-wagens. De toestand van de Franse coureur David Ferrer is volgens de laatste berichten nog steeds kritiek.

Het is niet voor eerst dat een zware crash op Zandvoort gebeurt. We gaan terug naar 1973. Het Formule 1-circus is neergestreken in Zandvoort. Aan de start van de Grote Prijs van Nederland staan legendarische coureurs als Niki Lauda, Jacky Stewart, James Hunt en onze eigen Gijs van Lennep. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar tijdens de race gaat het mis. De jonge Britse coureur Roger Williamson slaat over de kop en zijn bolide vliegt in brand. Zijn collega David Purley probeert in een wanhoopspoging de bolide weer om te duwen, maar tevergeefs. De dramatische beelden daarvan gaan de hele wereld over.

Coureur Williamson, 25 jaar, komt om in de vlammen. Daarna breekt een storm van kritiek los op de hulpdiensten en de organisatie. Ze waren niet snel genoeg ter plaatse en zagen de ernst van van het ongeluk niet in. De race werd gewoon uitgereden. Bij EenVandaag vertelt Gijs van Lennep over de dramatische race. Ongelukken als deze horen volgens hem bij de race-sport: "It's all in the game." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.