Door raadsleden en natuurorganisaties wordt boos gereageerd op een aanvraag van drie Formule 1-teams om dwars door een natuurgebied naar circuit Zandvoort te reizen.

Nog een paar maanden en dan barst het Formule 1-circus los in Zandvoort. Naar verwachting komen in 3 dagen tijd zo'n 300.000 fans naar de kustplaats voor het racefestijn met de pijlsnelle bolides.

Lees ook

Natuurreservaat

Die hordes racefans zorgen waarschijnlijk voor flinke files en vertraging rondom Zandvoort. Drie raceteams die in een hotel in Noordwijk verblijven willen voorkomen dat ze last hebben van de verstopte infrastructuur.

De raceteams (welke dat zijn is niet bekend) hebben een verzoek ingediend om via het strand van Noordwijk naar het circuit in Zandvoort te rijden. Die route loopt dwars door het natuurreservaat Noordvoort.

'Terreurorganisatie'

Dat voorstel stuit daarom op veel verzet. Noordvoort is een nieuw natuurgebied en voor vogels en zeehonden een belangrijke oase van rust langs de drukke Nederlandse kustlijn. Die rust kan volgens tegenstanders flink worden verstoord als de raceteams midden in het broedseizoen het gebied doorkruisen.

Karel van Broekhoven van natuurorganisatie Rust bij de Kust is één van de tegenstanders van het plan. "Er mogen geen auto's komen, je mag er niet fietsen en mountainbikers worden zwaar beboet. En dan mag koning Max Verstappen er wel rijden? De Formule 1 begint op een terreurorganisatie te lijken."

'Het gaat om de veiligheid'

Wethouder Roberto Ter Hark van de gemeente Noordwijk is voorstander van het verzoek. "Het gaat om de veiligheid. Over het strand is de kortste en veiligste route."

Ter Hark is 'na veel wikken en wegen' tot dit standpunt gekomen. "We verwachten elke dag 100.000 bezoekers, we hebben een mobiliteitsplan en dit is echt de beste manier om alles in goede veilige banen te leiden. We willen overlast voor de natuur tot minimum beperken."

Lees ook

'In mei leggen alle vogels een ei'

Maar daar is Marc Janssen van Stichting Duinbehoud niet gerust op. "In mei leggen alle vogels een ei. Er zitten veel plevieren, en de zeehonden. Noordvoort is net af, en vanaf begin af aan is gezegd tegen wandelaars: Houd je rustig, blijf op afstand."

Hij begrijpt dan ook niet dat er voor de raceteams misschien een uitzondering wordt gemaakt. "Ik zie liever dat de teams gebruikmaken van de pendelbussen die over de weg gaan. Het is onbegrijpelijk dat ze speciaal heen en weer moeten door het rustgebied."

Geen ontheffing

Ook bij de gemeente Zandvoort werd verbaasd gereageerd op het idee. Natuurgebied Noordvoort ligt ook deels binnen de grenzen van Zandvoort. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er nog geen ontheffing aangevraagd.

Wel laat de gemeente weten dat het niet wenselijk is dat er onnodig auto's over het strand rijden. Maar Zandvoort wil eerst afwachten waar Noordwijk mee komt. Dinsdagavond wordt de aanvraag besproken in de gemeenteraad van Noordwijk.

Kijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.