De drie Formule 1-teams die in mei dwars door een natuurgebied naar het circuit van Zandvoort wilden rijden, gaan dit niet meer doen. De opluchting is groot, omdat er veel weerstand was tegen het plan. "Het was echt bij de beesten af."

De teams van Mercedes, Red Bull en Toro Rosso kiezen niet voor een andere route door zorgen om de natuur. Het plan voor de route over het strand was bedoeld als noodplan 'in het geval dat verkeer over de weg of de lucht niet mogelijk zou zijn'. Nu blijkt dat alternatief niet nodig, laat organisator The Spot uit Zandvoort weten: de teams rijden over de weg naar het circuit.

'Bij de beesten af'

"Ik ben ontzettend blij." Karel van Broekhoven van natuurorganisatie Rust bij de Kust reageert uitgelaten. "Ze hebben eieren voor hun geld gekozen." Van Broekhoven is opgelucht dat de teams het strand vermijden. "Gelukkig heeft Zandvoort een geweldig mobiliteitsplan en kunnen de teams over een paar maanden veilig over de weg."

De route zou volgens hem 'bij de beesten af' zijn geweest. "Het bleek nog veel erger dan eerst werd voorgespiegeld. De teams zouden acht keer op een dag, 4 dagen op rij gaan rijden. Dat is in totaal 32 keer. Als ze dat echt hadden gedaan, was de pleuris uitgebroken." Voor een protest waren al concrete plannen gemaakt. Een ketting van mensen wilde de teams in mei blokkeren tijdens hun rit.

Karel van Broekhoven van natuurorganisatie Rust bij de Kust reageerde 2 weken geleden nog verbaasd op het plan voor de rit door het natuurgebied

Ontheffing intrekken

Ook Marc Jansen van Stichting Duinbehoud noemt het besluit van de teams 'heel goed nieuws'. Hij wil nu nog graag maatregelen rond de ontheffing die de teams nodig hadden. "Noordwijk had de vergunning al verleend en moet hem nu intrekken. Zandvoort had hem nog niet verleend, maar moet dat dus ook zeker niet meer gaan doen."

In de toekomst wil hij dit soort incidenten graag voorkomen. "Wij willen hier het gesprek over aangaan met gemeenten, zodat alle neuzen weer dezelfde kant op staan. We hebben net een rapportage geschreven waarin we aanbevelingen doen en die willen we bespreken. We willen de stranden minder rigoureus schoonmaken om meer voedsel over te houden voor de dieren, beter de rust te bewaren op de stranden en om de jonge duinen op het strand te beschermen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.