Oud-Defensiepersoneel dat ernstig ziek werd van werken met de giftige chroomhoudende verf krijgt een tegemoetkoming tot 15.000 euro. Als de oud-medewerkers ziek zijn geworden van de verf komen ze in aanmerking voor een bedrag.

Het gaat om een voorschot tot het RIVM met de definitieve uitkomst van het onderzoek naar buiten komt. Naar de rechter stappen kan nog steeds. Defensie erkent geen aansprakelijkheid met de regeling. De bedragen lopen uiteen van 15.000 tot 3.000 euro. Het bedrag is het hoogst voor mensen met longkanker.  Voor immunologische aandoeningen staat 3.000 euro. Voor hoe veel mensen de regeling gaat gelden is niet bekend gemaakt. 

Slachtoffers kunnen ook hun zorgkosten declareren bij Defensie als ze extra kosten maken door hun ziekte. Letselschade advocaat Rob Bedaux ziet de coulanceregeling als druppel op een gloeiende plaat. Hij verwacht claims van meer dan een ton per persoon. Hij ziet de regeling als zeer slimme zet van minister Hennis. In Eenvandaag legt hij uit waarom. 

Voormalig Defensiemedewerker Giel Blom is doodziek het van werken met chroom-6-verf. Hij ziet de coulanceregeling als eerste stap.  Blom zit al sinds 1999 in de WAO en is er ruim 300 euro per maand op achteruit gegaan. Dat geld wil hij allemaal terugzien.

In de studio spreken we Annemarie Snels van de militaire vakbond AFMP.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.