Minister Hennis van Defensie moest zich gisteravond verdedigen tegenover de Tweede Kamer. De Kamer had een paar stevige vragen over de giftige chroomhoudende verf en de wapenolie PX-10 die jarenlang bij Defensie is gebruikt.

Honderden oud-medewerkers zeggen dat ze door de verf ernstig ziek zijn geworden. Minister Hennis laat nu het RIVM onderzoeken of er een causaal verband bestaat tussen de giftige verf en de zieke slachtoffers.

  

Dat onderzoek kan wel eens twee jaar gaan duren en dat is volgens de oppositie veel te traag, want de slachtoffers zijn doodziek en willen snel duidelijkheid. Ook vroeg de Kamer aan Hennis of Freek Groen, de leider van de Taskforce chroom-6, kan worden vervangen. Groen is omstreden want hij had in de jaren '80 en ’90 de leiding over de vliegtuigspuiterij op vliegbasis Twenthe, daar is met de giftige verf gewerkt.

Als Squadroncommandant negeerde Freek Groen klachten van zijn personeel en van de arbeidsinspectie over slechte en onveilige werkomstandigheden. Uitgerekend hij moet het gifverfonderzoek in goede banen leiden. Maar Hennis blijft Freek Groen steunen en vervangt hem niet. Eenvandaag volgde het chroom-6-debat met oud-vliegtuigspuiter Theo Even, een van de zieke slachtoffers. 

Hij heeft het vertrouwen in de minister verloren. 

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder maakte over de aanstelling van Freek Groen als leider van de Taskforce:

update
clock 12-11-2014 16:53

Taskforceleider Groen stapt op

Taskforceleider van de chroom-6 commissie en oud-luchtmachtcommandant Freek Groen stapt op als commissieleider voor de klachten van chroom-6 patiënten. 

Groen was al in opspraak geraakt, omdat hij in zijn functie als oud-luchtmachtcommandant de klachten van medewerkers naast zich had neergelegd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.