Minister Hennis van Defensie wil het onderzoek naar wapenreinigingsolie PX-10 niet heropenen. Dat vertelde ze in een debat over PX-10 dat vanochtend plaatsvond. Wel wil ze de onrust wegnemen bij werknemers die met de giftige stof hebben gewerkt. Daarom wordt er begin 2016 een bijeenkomst georganiseerd voor die werknemers.

De minister meldt dat het dossier van PX-10 uitgebreid is bekeken, onder andere naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag. Op dit moment wil ze het dossier niet opnieuw openen. Dit wil zij pas doen als er nieuwe feiten boven water komen en daar is tot nu toe geen sprake van. Onafhankelijke deskundigen hebben aan de minister bevestigd dat er geen nieuwe feiten zijn.

SP en D66 willen wel dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de wapenreinigingsolie. Ook de PVV wil mogelijk ook een nieuw onderzoek. Maar de partij wil dat er eerst naar het belang van de werknemers die aan de giftige stof zijn blootgesteld moet worden gekeken.

Bijeenkomst betrokkenen

De minister wil een voor die werknemers een bijeenkomst organiseren. De impact van dit dossier op de betrokkenen is, volgens Hennis, groot en voorlichting zou daarom van belang zijn. Over de invulling van de bijeenkomst van de minister nog weinig zeggen.

Kamervragen

Op eerdere Kamervragen over PX-10 schrijft minister Hennis dat de Kamer in de periode 2008-2011 weldegelijk is geïnformeerd over het gebruik van PX-10 en de gevolgen ervan. 

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou in 2011 verkeerd onderzoek hebben gedaan naar de giftige stof PX-10. Er zijn slechts 23 mensen ondervraagd van de mogelijk 1,7 miljoen mensen die blootgesteld zijn aan de stof. Daarbij zijn alleen mensen binnen de Marine ondervraagd en niet binnen andere takken van Defensie. 

AFMP

Militaire vakbond Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) liet in september weten dat er een nieuw onafhankelijk onderzoek moet komen naar de giftige wapenreinigingsolie. Hieronder hoort u de reactie van Anne Marie Snels van het AFMP op de bevindingen van PX-10.

Bekijk hieronder meerdere uitzendingen over PX-10.